Wereldrecord-weer

AMSTERDAM, 31 OKT. De weersvoorspellingen voor de marathon van Amsterdam van zondagmiddag zijn gunstig. Een temperatuur van ongeveer twaalf graden en geen wind. Organisatoren Jos Hermens en Rob Pauel spreken optimistisch over “wereldrecord-weer”. “We hebben plannen om historie te schrijven”, aldus Pauel.

Voor de Amsterdamse marathon is het belangrijk dat de winnaar een scherpe tijd loopt. De organisatie wil daarmee aantonen dat het evenement de concurrentie met de grote marathons in de wereld aankan. Dat is in het verleden meestal niet gelukt. Om de lopers aan te sporen, is door een groot verzekeringsbedrijf een premie van een miljoen gulden uitgeloofd voor de winnaar die de beste jaarprestatie verbetert. Die staat op 2.07,10, deze maand in Chicago gelopen door de Marokkaan Khalid. “Maar ik zou al heel tevreden zijn met 2.08”, aldus Hermens.

Hermens verwacht vooral veel van de Kenianen Sammy Korir en Charles Tangus. “Zij zijn in bloedvorm”, weet de atletenmanager. Een andere favoriet is de Mexicaan Andres Espinosa. Hij heeft van alle deelnemers het beste persoonlijke record op de marathon, 2.07,19. Bert van Vlaanderen staat met zijn 2.10,36 op de zesde plaats, maar de Nederlander heeft mede door veel blessureleed al twee jaar geen topprestaties meer geleverd.

Het parcours door de Amsterdamse binnenstad wordt als snel beschouwd. Er moeten twee ronden worden afgelegd. Ter verhoging van de snelheid is de baan in het stadion geasfalteerd. Het publiek heeft zondag de laatste kans om in het Olympische Stadion in zijn oude vorm plaats te nemen. Tijdens de afwezigheid van de atleten treden in het stadion artiesten op, onder anderen zanger André Hazes. De start van de marathon is om twaalf uur. Naar verwachting verschijnen ongeveer zesduizend atleten aan de start voor de drie afstanden die in Amsterdam worden gelopen, de 10km, de halve marathon en de marathon.