Verdachte zaak-Picornie vrijgelaten

ROTTERDAM, 31 OKT. De vorige week gearresteerde Feyenoord-supporter J.R. (27), die volgens getuigenverklaringen betrokken zou zijn geweest bij de voetbalrellen in Beverwijk, is gisteren weer vrijgelaten. Dat heeft de raadkamer van de rechtbank in Haarlem afgelopen woensdag besloten.

Volgens een woordvoerder van justitie in Haarlem was het in het belang van het onderzoek “niet langer nodig” om R. vast te houden. Het openbaar ministerie zal het onderzoek naar de rellen in Beverwijk wel voortzetten.

De verdachte was afgelopen maart met enkele honderden aanhangers van Feyenoord en Ajax betrokken bij een veldslag op een weiland bij Beverwijk. Daarbij werd Ajax-supporter C. Picornie gedood en raakte een andere Amsterdammer zwaar gewond. Inmiddels zijn 35 supporters, onder wie ook de gewonde Ajax-aanhanger, door de rechtbank of de politierechter veroordeeld. Vier Feyenoord-supporters is medeplichtigheid aan de moord op Picornie ten laste gelegd.

De raadkamer besloot vier weken geleden dat er opnieuw onderzoek moet komen naar de videobeelden van de rellen die zijn gemaakt door een camera van Rijkswaterstaat. Volgens advocaten van verschillende verdachten zou de moordenaar van Picornie nog vrij rondlopen, maar zou op de beelden van Rijkswaterstaat de dader te zien zijn die de fatale messteken zou hebben toegebracht.

Het is nog onduidelijk welke rol de gisteren vrijgelaten Feyenoord-supporter R. heeft gespeeld bij de veldslag. Volgens justitie in Haarlem is hij niet aangehouden op grond van de videobeelden, maar na getuigenverklaringen.