Ramsj

Anna Agustí: Tàpies. The complete works, Volume 1: 1943-1960. Gebonden, Rizzoli 1988, van ƒ 500,- voor ƒ 99,90. Premsela Amsterdam.

Het monumentale eerste deel van het volledige werk van Antoni Tàpies. Pijn noch moeite is gespaard (aldus het voorwoord) om zelfs het kleinste tekeningetje boven water te krijgen, en dat heeft geleid tot een totaal van negenhonderdzesendertig werken. Door die volledigheid komt de ontwikkeling van Tàpies' stijl des te duidelijker naar voren: via allerlei, vaak Miró-achtige experimenten uit de jaren veertig, naar de voor Tàpies zo kenmerkende monochrome, met tekens overdekte, verflagen uit de jaren '54 en '55 (die een opvallende gelijkenis vertonen met het werk van de Nederlandse schilders Wagemaker en De Haan uit dezelfde periode).

Ook de drie volgende delen liggen bij Premsela in de ramsj (eveneens van ƒ 500,- voor ƒ 99,90).