Première film uitgesteld

MELBOURNE, 31 OKT. De Amerikaanse president Bill Clinton heeft filmstudio Metro-Goldwyn-Mayer (MGM) gevraagd de première van de film Red Corner uit te stellen tot na het verblijf van de Chinese president Jiang Zemin in Washington.

De film, die een beeld schetst van de hardheid van de Chinese justitie, wordt vandaag voor het eerst in Amerikaanse theaters aan het publiek getoond. Jiang Zemin sloot woensdag zijn gesprekken met president Clinton af en beëindigt komend weekeinde zijn bezoek aan de Verenigde Staten.

Zowel Clinton als de Chinese regering nam volgens het Australische bedrijf Seven Network Ltd, dat 50 procent van MGM in handen heeft, contact op met de filmstudio. Ze vroegen allebei om uitstel van de première van Red Corner. Het Witte Huis ontkende donderdagavond nog dat Clinton of wie dan ook het bewuste verzoek gedaan heeft. De film met onder anderen de acteur Richard Gere, toont hoe een Amerikaanse zakenman in een Chinese cel terecht komt voor een moord die hij niet gepleegd heeft. (Reuter)