Pleite

De opluchting aan Beursplein 5 was bijna tastbaar toen een paar weken geleden het nieuws doordrong dat advocaat Jerry Hoff zich een aantal jaren voor zijn kantoor Loeff Claeys Verbeke in het Verre Oosten vestigt. Terwijl de beurs zo zijn best deed effectenhandel met voorkennis te bestrijden, maakte Hoff daar als advocaat van enkele doelwitten vroeger of later korte metten mee.

De spectaculaire voorkenniszaken tegen zijn cliënten Joep van den Nieuwenhuyzen (inzake handel in HCS en aandelen Begemann) en de beschuldigingen aan het adres van een aantal managers van Borsumij Wehry leden schipbreuk. Vanochtend hield Hoff zijn voorlopig laatste pleidooi voor de Amsterdamse rechtbank: de strijd van beurshandelaar Fred van den Broek om een schadevergoeding van de beurs te krijgen wegens nalatig toezicht, als gevolg waarvan zijn effectenkantoor op de fles ging.

Hoffs handen zullen afgelopen week gejeukt hebben na het nieuws over een grote beursfraude. Minister Zalm van Financiën claimde de opsporing als een “paarse” overwinning van effectiever beurstoezicht. Zonder interventie van Hoff vorig jaar zou er in elk geval weinig veranderd zijn in de organisatie van beurswaakhond Stichting Toezicht Effectenverkeer.

De opluchting van de beurs is na de huiszoeking vorig week aan het Beursplein alleen maar gegroeid. Paradoxaal? De verdachten hebben in elk geval geen Hoff om zich te verdedigen.

    • Menno Tamminga