Plan Van Aartsen nekslag voor helft van varkenshouders

DEN HAAG, 31 OKT. Het voorstel van minister Van Aartsen (Landbouw) om via een generieke korting van 25 procent de varkensstapel te verkleinen is 'rücksichtslos' en kost ten minste de helft van de varkenshouders hun bedrijf. Daarnaast worden ook scharrelbedrijven en biologische varkenshouders door de generieke korting getroffen, terwijl die geen milieunormen overtreden. Dat stelden vertegenwoordigers van landbouworganisaties gisteren tijdens een hoorzitting over de herstructurering van de varkensstapel.

Rabobankwoordvoerder G. van der Kerk presenteerde een aantal rekenvoorbeelden om de uitwerking van de plannen van de minister te illustreren. Bij meer dan de helft van de varkenshouders zou na de herstructurering een negatief inkomen resten. “Een rampscenario”, zo luidde zijn conclusie.

Een vertegenwoordigster van de Drentse vrouwengroep Toldijk legde de schuld van de drastische maatregelen van Van Aartsen bij de grote varkensboeren. “Zij zijn het die de markt verzieken met hun mammoetbedrijven. Ik heb een kleine varkenshouderij met 235 zeugen en daar kunnen wij net van rondkomen. Een korting van 25 procent is de nekslag voor ons. Het is niet eerlijk. De minister moet de werkelijke schuldigen aanpakken en niet maar met de botte bijl te werk gaan”, stelde zij.

Woordvoerder Holdijk van de Vereniging voor Nederlandse Scharrelvarkenshouders stelde dat de generieke korting voor zijn sector als een straf overkomt. Hoewel voor scharrelboeren slechts een korting van 7,5 procent gepland staat, zei Holdijk geen enkele grond te kunnen bedenken waarop die straf gebaseerd zou zijn. “Wij houden ons aan de milieunormen, het welzijn van de dieren is in orde, we hebben geen mestoverschot. En dat de rest allemaal 25 procent gekort wordt, daar heb ik geen boodschap aan. Ik wordt gekort om iets waar ik niets aan kan doen”.

Ook de voorstanders van de plannen van Van Aartsen erkenden dat een generieke korting een te drastische maatregel is. “Bedrijven die milieu- en diervriendelijk werken of willen omschakelen zouden niet gekort moeten worden”, zei woordvoerder D. Logemann van de Stichting Natuur en Milieu.

Overigens heeft Van Aartsen gisteren besloten een eerder opgelegde strafkorting van meer dan 100.000 gulden terug te betalen aan een varkenshouder. De korting was de varkenshouder opgelegd omdat hij niet kon voldoen aan de registratiecriteria tijdens de varkenspest. Volgens de minister was de verhouding tussen straf en overtreding niet evenredig.