Pen versus Pen

Alleen gekken veranderen nooit van mening. Helemaal waar, maar advocaten moeten zich soms in allerlei bochten wringen om hun verschillende cliënten terzijde te kunnen staan. Illustratief daarvoor is het betoog van strafpleiter Jurjen Pen die onder meer een directeur van het ter ziele gegane effectenkantoor Nusse Brink als klant heeft. Medio oktober diende het hoger beroep.

Kern van Pens betoog was de slechte controle van het Controlebureau van de beurs dat Nusse Brink aan zijn lot overliet. Het gevolg is bekend: het kantoor trok zonder toezicht een spoor van financiële schade en de twee directeuren hangt nog steeds een gevangenisstraf boven het hoofd.

Deze week speelde Pen een hoofdrol als advocaat van beurshandelaar Han V. en diens in opspraak geraakte effectenkantoor Leemhuis & Van Loon. De officier van justitie wil het kantoor onder curatele stellen, onder meer wegens misbruik van voorwetenschap. Dat misbruik was echter al in 1996 onderzocht door het Controlebureau van de beurs. “En bij dat Controlebureau zit natuurlijk veel meer kennis dan bij Justitie”, zo verklaarde Pen. “Het is ad fundum onderzocht en er is niets geconstateerd. De gegevens liggen minutieus vast”, zo complimenteerde Pen het Controlebureau afgelopen dinsdag.

Van een draai is volgens Pen geen sprake. Laat staan dat hij aan geloofwaardigheid inboet. Ook accountantsfirma Coopers & Lybrand heeft in de zaak Nusse Brink het falende toezicht bevestigd. Het Controlebureau heeft blijkbaar zijn leven gebeterd. “Soms houd je je niet aan de maximumsnelheid, maar dat wil niet zeggen dat je altijd te hard rijdt.”

    • Erik van der Walle