Onrust laait op over Brazilië; Herstel op beurzen in Zuidoost-Azië

HONGKONG/SAO PAULO, 31 OKT. De Aziatische beurzen hebben vandaag een klein deel van hun verliezen weggewerkt. Tegelijkertijd laaide gisteren onrust op over de Latijns-Amerikaanse beurzen, met name die van Brazilië, waardoor Wall Street verloor.

De Hang Seng-index in Hongkong sloot vandaag met een winst van 2,5 procent op 10.623,78, terwijl de Nikkei in Tokio 94 punten hoger sloot op 16.458,94. De Hang Seng opende aanvankelijk ruim 2 procent lager. Tegen het einde van de ochtend trad herstel in. Fondsen van Chinese staatsbedrijven trokken de koersen in Hongkong omhoog. Een renteverlaging van een week geleden in China die in de onrust tot nu toe onopgemerkt was gebleven, speelde daarbij een rol.

Een positief rapport van het kredietbeoordelingsbureau Standard and Poor (S&P) werkte verder het herstel van de Hang Seng in de hand. Ondanks de grote risico's die de financiële onrust meebrengt, wacht Hongkong volgens S&P een stabiele toekomst.

Gisteren liet het Amerikaanse bureau Moody's nog weten dat het zijn beoordelingen voor Hongkong had bijgesteld van stabiel naar negatief. Hierbij speelt met name een rol het negatieve effect op de onroerend-goedsector van de hogere rente, waarmee de monetaire autoriteit van de Hongkong de koppeling van de eigen munt aan de Amerikaanse dollar steunt. Het grootste deel van de beursbeleggingen in Hongkong zit in de onroerend-goedsector.

In Singapore klommen de aandelenkoersen met bijna drie procent omhoog, maar het herstel was fragiel. Elders in de regio waren de ogen vooral gericht op de beurs in Jakarta. De koersen waren daar gestegen, vooruitlopend op een akkoord over een IMF-steunprogramma. Bij gebrek aan bijzonderheden over het akkoord reageerde de beursindex nauwelijks. Handelaren verwachten dat de beurskoersen in Azië volgende week blijven schommelen.

Inmiddels is onrust toegenomen over de Braziliaanse beurs van Sao Paulo. Analisten speculeerden gisteren op een devaluatie van de real. Dit leidde tot een mineurstemming op Wall Street, waar de Dow Jones gisteren met 125 daalde tot 7381,67 punten. Een devaluatie van de real, die gisteren opnieuw werd gesteund met interventies van de Braziliaanse centrale bank, zou de inflatie kunnen aanwakkeren en de rente opstuwen.

Twijfel over de kracht van de Braziliaanse bankensector droeg gisteren bij aan de onrust in de regio. Beleggers vroegen zich vooral af of de banken de verliezen op zowel de aandelen- als de obligatiemarkt kunnen opvangen. De centrale bank zag zich genoodzaakt geruchten tegen te spreken dat sommige failliet waren. De real had zwaar te lijden onder de golf van verkooporders die de aandelenmarkt overspoelde. Investeerders die hun Braziliaanse stukken verkochten, wisselden daarbij de real.

Financiële moeilijkheden in Latijns-Amerika kunnen door de economische banden gevolgen hebben voor de VS. In Sao Paulo sloot de Bovespa-index 9,8 procent lager. In Mexico bleef de schade vooralsnog beperkt met een daling van de IPC-index van 3,4 procent.

De Braziliaanse begrotingsminister Antonio Kandir wees op het “comfortabele” peil van de deviezenreserve en het ambitieuze privatiseringsprogramma. De verliezen op de beurs zullen volgens hem geen negatieve invloed hebben op de verkoop van staatsbelangen. De nationale effectenbeurs en de beurzen elders in Latijns-Amerika hebben volgens hem “meer vet te verbranden” dan die in Zuidoost-Azië. (AP, Reuter, AFP, DPA)