Nintendo 64

'Yo, Mario. Here we go!' Als Luigi of een van de andere karakters van Nintendo praat, hoor je een Amerikaan met een Italiaans accent, bedacht door een Japanner. Het doet een beetje kunstmatig aan. De spelen van de Nintendo 64 daarentegen doen zo realistisch aan dat je de hobbels van de racebaan in je maag voelt. Videospelletjes doen niet meer 'bliep, bliep, tok, pruttel...', zoals Rolf Schöndorff in 1994 in deze krant schreef.

In Japan werden de eerste week na de lancering in juni 1996 een half miljoen Nintendo 64's, de langverwachte opvolger van de 16-bits SuperNintendo en de 32-bits Sony Playstation en Sega, verkocht. Binnen anderhalve maand waren er meer dan 900.000 verkocht.

In de Verenigde Staten is de Nintendo 64 in oktober van vorig jaar uitgekomen. Tussen 1 oktober en half december heeft Nintendo 1,5 miljoen spelcomputers verkocht. Tegen Kerstmis was het apparaat niet meer te krijgen. Inmiddels zijn er 2,6 miljoen Nintendo 64-computers in de Verenigde Staten verkocht.

In totaal heeft Nintendo (Japans voor 'we doen wat we kunnen, we doen ons best en wachten dan af') meer dan 1 miljard spelcomputers verkocht. In de Verenigde Staten bezit ongeveer 40 procent van de huishoudens een van de varianten van een Nintendo spelcomputer. Uit onderzoek onder Amerikaanse kinderen blijkt dat Super Mario bekender is dan Mickey Mouse.

Het hart van de Nintendo 64-bits spelcomputer bestaat uit een speciale versie van de R4300i microprocessor van Silicon Graphics, een MIPS Reality Co-Processor en een speciaal voor de spelcomputer ontwikkelde ingebedde extra software laag. De twee processoren in de Nintendo 64 zijn ieder kleiner dan een vingernagel. Silicon Graphics staat bekend om hoogwaardige grafische hardware en software. Het Californische bedrijf is ook verantwoordelijk voor de speciale effecten in de films 'Terminator 2' en 'Jurassic Park'.

De architectuur van de RISC (Reduced Instruction Set Computer) processor wijkt af van die van de gewone PC processor. Het aantal operaties dat de RISC processor kan uitvoeren is beperkt, maar de processor is wel een stuk sneller dan de standaard chips die in PC's gebruikt worden. Nintendo's 'Project Reality' is de eerste toepassing van de 'reality immersion'-technologie van MIPS die gemaakt is om driedimensionale werelden zo realistisch mogelijk te maken.

De RISC processor heeft een kloksnelheid van ongeveer 94 megahertz (te vergelijken met een gemiddelde Pentium computer). Een megahertz is een miljoen cycli per seconde en wordt gebruikt om de snelheid van een processor mee uit te drukken. Hoe hoger de kloksnelheid, des te sneller de computer.

Sinds een paar maanden is de Rumble Pak op de markt, een klein apparaat met een vibrerend motortje dat reageert op de scènes in het spel. Als er veel actie is, stuurt de computer signalen naar de Rumble Pak die gekoppeld is aan de controller.

Terwijl de fabrikanten van de Nintendo 64 het graag over de technologie van de computer hebben, telt voor de gebruiker vooral het resultaat. De visuele effecten van de Nintendo 64 zijn zeer overtuigend. De speler vergeet al snel dat hij op de bank naar een televisiescherm zit te kijken. Na een kwartier is de speler zelf Super Mario geworden en klinkt het Amerikaans-Italiaans met Japans accent heel gewoon. Tijdelijk lijkt niets belangrijker dan het verzamelen van sterren in het spel Super Mario 64, het meest verkochte spel voor de Nintendo 64. Mario is helemaal vrij in zijn 3D wereld: hij kan zwemmen, springen, op zijn tenen lopen en 360 graden draaien. Dit komt het echtheidseffect zeer ten goede.

Super Mario 64, gemaakt door Shigeru Miyamoto die ook de allereerste Super Mario-spelen bedacht, is een hoogstmodern spel. De speler gaat niet steeds naar een hoger niveau, maar komt van de ene ruimte in de andere. Als je genoeg sterren hebt gevonden, krijg je toegang tot nieuwe ruimtes.

Het snelst verkochte spel (meer dan 1 miljoen exemplaren binnen 6 weken) is Mario Kart 64, een spel met ongeveer 20 verschillende racebanen en een keur aan opties, zoals de kracht van de motor, die de spelers zelf kunnen instellen. Het aardige van dit spel is dat het met meer spelers tegelijk gespeeld kan worden. Op de computer kunnen vier controllers aangesloten worden waarmee tegen elkaar geracet kan worden.

Hoewel de verkoopcijfers van de Nintendo 64 en de bijbehorende spelletjes fenomenaal zijn, is Nintendo deze week een reclamecampagne van 90 miljoen dollar gestart. 'Get N or Get Out!' luidt de slogan waarmee Nintendo nog meer computers en spelen hoopt te verkopen. De campagne is gericht op een breed publiek. Het is vooral de wat oudere consument waar Nintendo in is geïnteresseerd. Met een serie reclamespotjes van 60 seconden probeert Nintendo over te brengen dat het voor alle leeftijdsgroepen 'cool' is om Nintendospelletjes te spelen. Een van de spots richt zich op tieners met fragmenten uit een James Bond-spel en een dinosaurusjacht. Kinderen worden lekker gemaakt met het racespel Mario Kart 64. Voor volwassenen zijn er de sportgames. Nintendo gaat ervan uit dat 65 procent van de doelgroep de spotjes vier keer ziet.

Er is ook een aantal titels van derden te koop voor de Nintendo 64. Bekende spelen als Doom, Hexen en Star Wars zien er als Nintendospel stukken beter uit dan op de PC. Binnenkort komen er ook Nintendo-versies van de populaire spelen Quake en Duke Nukem uit. Op Internet wordt al druk gespeculeerd over de levels die Quake 64 zal bevatten.

De Nintendo 64 zal hoog op vele verlanglijstjes voor Sinterklaas prijken. Goedkoop is de aanschaf niet. De computer inclusief één controller kost 400 gulden. Spelletjes kosten tussen de 100 en 190 gulden.

Nintendo: www.nintendo.com; Nintendo 64: www.n64.com; Silicon Graphics: www.sgi.com