Negen Roda-spelers en reservekeeper bedwingen Ajax

KERKRADE, 31 OKT. Een dappere doelman van negentien jaar en negen ijverige spelers van Roda JC maakten gisteravond een einde aan de zegereeks van Ajax in de competitie. De vechtlust van de Limburgse ploeg werd beloond met een 1-1 gelijkspel. Het leeuwenhart van Roda tartte de trotse lijstaanvoerder.

“Dit was niet best, zo mag je geen punten verliezen”, brieste Ronald de Boer, die bij Ajax wegens blessures van Babangida en Dani rechtsbuiten speelde. “We hebben niet agressief genoeg gespeeld”, zei trainer Olsen. “Er kwam te weinig dreiging van de flanken, al was Ronald de Boer de beste Ajacied.”

Vier opeenvolgende jaren heeft Ajax in Kerkrade niet meer kunnen winnen. Ook de confrontatie van gisteravond was een duel vol dramatiek. In de twaalfde minuut werd Roda-doelman Damjanac door arbiter Luinge van het veld gestuurd. De Serviër sloeg buiten het strafschopgebied met twee handen een kopbal weg van Hoekstra. Volgens de nieuwe regels staat daar maar één straf op: de rode kaart. Het betekende een trieste aftocht voor Damjanac die na het duel tegen PSV werd gepasseerd door trainer Jol omdat hij toen een bal door zijn handen liet glippen. Maar tegen Ajax kreeg de voormalige sluitpost van Partizan Belgrado een nieuwe kans omdat tweede doelman Kässmann geblesseerd was geraakt. Opnieuw blunderde Damjanac in een belangrijke wedstrijd. “Toen ik dat zag zakte de moed me in de schoenen”, bekende Jol na afloop.

De Scheveningse oefenmeester restte niets anders dan zijn derde keeper in te zetten: de Waal Gregory Delwarte, afkomstig van het in België onbeduidende Chapelle. De doelman, die zelfs nog geen minuut in het tweede elftal heeft gespeeld, zou in bijna tachtig minuten een heldenrol gaan vervullen. “In Maribor hebben we al meegemaakt dat een 17-jarige student ons op 1-1 hield en nu gebeurt het weer”, sprak Olsen knarsetandend.

De bescheiden Delwarte, die wel wat schoonheidsfoutjes maakte maar ook nuttige reddingen verrichtte, zei dat hij het vooral voor zijn moeder had gedaan. Want die zat op de tribune. Delwarte verbaasde ook z'n trainer. “We wisten niet dat hij dit kon”, zei Jol. En Doomernik: “Op de training heeft hij nog weleens geen zin. Dan lukt hem helemaal niets. Maar nu is hij perfect ingevallen.”

Toch dreigde zijn geslaagde debuut in de Nederlandse competitie in de laatste minuut van de wedstrijd te eindigen in een tragedie. Het gebeurde in de zesde minuut van de blessuretijd. Na balverlies van invaller Mores, legde Ronald de Boer op de rechterflank de bal terug op Sibon, die in het veld was gekomen voor de slecht spelende Hoekstra. De spits kreeg de bal niet onder controle, maar met een sliding wist hij de bal alsnog voor het doel te brengen. Delwarte liet de bal uit zijn handen glippen voor de voeten van Litmanen die meteen toesloeg. Alle inspanningen van de Roda-spelers leken voor niets geweest, ware het niet dat Litmanen bij de sliding van Sibon in buitenspelpositie stond.

Roda wankelde, maar de bekerwinnaar verdiende een gelijkspel. Lawal schoot in de eerste helft zelfs nog op de lat nadat hij een fraaie pass van Van der Luer fraai had gecontroleerd en vervolgens behendig van de Deense verdediger Tobiasen wegdraaide.

Roda was de wedstrijd offensief begonnen met een minimale bezetting van de verdediging en een voorhoede met vier aanvallers. Na de rode kaart van Damjanac moest spits Peeters naar de kant. Jol gaf de voorkeur aan Van Houdt in de spits omdat hij conditioneel sterker is. De slimme en snelle Belg stelde zich steeds op tussen Frank de Boer en Oliseh, zodat beide Ajax-verdedigers gedwongen waren achterin waakzaam te blijven.

Met tien man kwam Roda verrassend op voorsprong. Ajax leed balverlies op het middenveld, Ooijer stuurde op rechts onmiddellijk Van der Luer weg die de bal fraai voorzette. Doelman Van der Sar tastte mis, waardoor Valgaeren gemakkelijk kon scoren. Kort voor rust kopte Litmanen na een onoverzichtelijke doelworsteling uit een voorzet van Ronald de Boer Ajax naast Roda. In de tweede helft kon Roda geen vuist meer maken en werd het met tien man teruggedrongen. Ajax kwam niet verder dan het afgekeurde doelpunt en leed voor het eerst deze competitie puntenverlies.