Mantelpakje Hepburn geveild

NEW YORK, 31 OKT. Een mantelpakje dat Audrey Hepburn droeg in de film How to steal a million uit 1966, is tijdens een veiling in New York verkocht voor 20.000 gulden. De opbrengst, die drie maal hoger uitviel dan verwacht, gaat naar de Audrey Hepburn-stichting voor kinderen, zei het veilinghuis Sotheby's.

De veiling, waar 131 kledingstukken uit de jaren dertig tot de jaren zestig onder de hamer kwamen, bracht in totaal 640.000 gulden op. Naast kleding en kostuums werden ook handtassen, ontwerpers-schetsen en mode-foto's aangeboden. De hoogste prijs, 35.000 gulden, bracht een cocktail-ensemble op dat Yves Saint Laurent in 1958 ontwierp voor Christian Dior. Een vroeg ontwerp van Dior uit 1948 ging voor 32.000 gulden van de hand. De populariteit van actrices weerspiegelde zich niet in de opbrengst van de kleding. Twee avondjurken die Catherine Deneuve droeg tijdens het festival van Cannes en in de film Genealogie d'un crime bleven met 7000 gulden achter bij de verwachting.