Leidse school eist juist rapportcijfer

LEIDEN, 31 OKT. Het Da Vinci College in Leiden (VBO, Mavo, Havo en VWO) eist rectificatie in het dagblad Trouw van het rapportcijfer 3 dat de Havo-afdeling zaterdag kreeg in de scholenranglijst. Als na maandag geen rectificatie is geplaatst, zal Da Vinci dat in een kort geding eisen, evenals 120.000 gulden wegens schade.

Dit heeft rector A. de Zoete Trouw vanochtend laten weten. Volgens hem heeft de onderwijskundige J. Dronkers, die de rapportcijfers toekende, in het geval van zijn Havo-afdeling “onzorgvuldig gerekend”. Zijn VWO-afdeling kreeg een zeven, de Mavo een zes en het VBO een vier. Tegen de vergelijking maakt de rector geen bezwaar. Maar het cijfer drie - dat is gebaseerd op het percentage zittenblijvers, het gemiddelde eindexamencijfer, het percentage onvertraagd geslaagden en het percentage allochtone leerlingen - is niet terecht, zegt De Zoete. Zijn Havo-afdeling neemt jaarlijks tientallen kinderen van asielzoekers op en ook AMA's, alleenstaande minderjarige asielzoekers. Die zijn vaak binnen een jaar weer weg. Ze moeten terug naar het land van herkomst of ze verdwijnen 'in de illegaliteit'.

In het percentage zittenblijvers zijn deze kinderen 'ten onrechte' meegenomen. De Zoete: “In het Leidsch Dagblad stond dat Da Vinci een slechte school is. Dat is niet terecht, want als de instroom van vluchtelingen buiten beschouwing was gelaten, had onze Havo ook een zeven gekregen. Ouders belden boos op, leerlingen kregen vervelende opmerkingen op straat. Onze reputatie loopt een deuk op. Ik ben bang dat dit me volgend jaar wel 30 nieuwe leerlingen kan kosten. Over een termijn van vijf jaar lijden we dan ongeveer 1,8 miljoen gulden verlies.”