Kritiek op gewijzigd voorstel Vermeend voor belasting opties

DEN HAAG, 31 OKT. Het gewijzigde voorstel van staatssecretaris Vermeend (Financiën) voor de belasting op opties stuit op fikse kritiek van de VVD en de branche-organisatie voor het midden- en kleinbedrijf MKB. Werkgeversorganisatie VNO-NCW schaart zich grotendeels achter de plannen van Vermeend, maar vindt de voorgestelde bijtellingen te hoog. Coalitiepartijen PvdA en D66 kunnen zich vinden in de voorstellen van de staatssecretaris.

Vermeend stelt voor een oplopende heffingsschaal in te voeren voor langlopende opties en een afrekening op de uitoefendatum bij kortlopende opties. De ontvanger moet bij aankoop onmiddellijk afrekenen met de fiscus. Als de opties binnen drie jaar uitgeoefend worden, dient nog eens betaald te worden. De eventuele winst moet dan ook bij het inkomen opgeteld worden. Nu worden opties tegen een tarief van 7,5 procent van de waarde van de aandelen belast op het moment van aankoop.

De VVD stelt dat optieregelingen een reëel beloningsinstrument moeten blijven en noemt de plannen van Vermeend een 'overkill'. De partij maakt ernstige bezwaren tegen de regeling voor de langlopend opties. “De glijdende schaal, die een belasting van vier tot vijftig procent voorstelt voor opties met een looptijd van één tot twintig jaar of langer, motiveert werknemers niet zich aan een bedrijf te binden”, zegt VVD-woordvoerster B. de Vries.

Het MKB laat weten dat de optieregeling nog steeds een gunstige manier van belonen blijft, maar is het niet eens met de glijdende schaal. Samen met de VVD stellen zij voor een vast heffingspercentage op opties in te voeren van 12 of 16 procent, zodat bedrijven werknemers makkelijker aan zich kunnen binden.

Ook moet er een zogenoemde 'conserverende heffing' komen, waarbij de belasting pas betaald hoeft te worden op het moment dat de optie wordt uitgeoefend. “De voorfinanciering van de heffing zoals die er nu ligt is onterecht omdat die ook betaald wordt als de optie niet uitgeoefend wordt” aldus MKB-woordvoerder J. Warmerdam.

Premier Kok noemde de huidige optieregeling enkele maanden terug een 'exhibitionistische verrijking'. Vermeend is al maanden bezig om een passende regeling te maken en heeft zijn voorstellen al regelmatig aangepast naar aanleiding van kritieken. D66 steunt de plannen van de staatssecretaris.