'Kohl houdt zetel bij EMU vrij voor Groot-Brittannië'

LONDEN, 31 OKT. De Duitse bondskanselier Helmut Kohl is bereid een late toetreding van Groot-Brittannië tot de Economische en Monetaire Unie (EMU) gemakkelijker te maken. Volgens het blad Financial Times wil Kohl een zetel vrijhouden voor de Britten in het zes leden tellende bestuur van de toekomstige Europese Centrale Bank.

Het blad Guardian meldde vanmorgen dat de bondskanselier een vice-presidentschap voor de Britten wil reserveren bij de ECB. Door een zetel voor Groot-Brittannië te reserveren zorgt Kohl ervoor dat Londen dezelfde stem heeft in het beleid van de ECB als de eerste toetreders tot de EMU, die op 1 januari 1999 van start gaat. Afgelopen maandag zei de Britse minister van Financiën, Gordon Brown, dat zijn land niet voor de volgende verkiezingen, die uiterlijk in 2002 worden gehouden, tot de EMU toetreedt. (Reuter, AP)