Jiang weet enig begrip te wekken in Congres

WASHINGTON, 31 OKT. In navolging van president Clinton hebben leden van het Amerikaanse Congres de Chinese president Jiang Zemin gisteren onderworpen aan scherpe kritiek op schendingen van de rechten van de mens in China. Jiang verdedigde zich en slaagde er zelfs in om enig begrip te wekken bij sommige van zijn critici.

Tijdens een ontbijt met 48 leden van het Congres wees Jiang erop dat het Chinese volk er beter aan toe is dan twintig jaar geleden. Aangesproken op gevallen van gedwongen abortus en handel in menselijke organen, ontkende Jiang dat dergelijke praktijken voorkomen.

Newt Gingrich, de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, gaf de Chinese president een rondleiding door het Capitool. “Ik herinnerde onze Chinese gasten eraan dat economische vrijheid niet mogelijk is zonder politieke vrijheid, en politieke vrijheid niet zonder religieuze vrijheid”, vertelde Gingrich. President Jiang nodigde Gingrich uit voor een bezoek aan Tibet.

Na afloop van de bijeenkomst zei Gingrich, die Peking twee jaar geleden nog tegen de haren in streek door te pleiten voor onafhankelijkheid van Taiwan, dat hij er oog voor heeft dat hervorming van de Chinese maatschappij een moeizaam proces is dat veel tijd vergt. Hij zei ook dat de situatie in China veel minder ernstig is dan in de Sovjet-Unie onder Stalin. “Het raamwerk voor een vreedzame evolutie van de relatie (tussen China en de VS) is aanwezig”, aldus Gingrich. In een vraaggesprek met het televisieprogramma Newshour with Jim Lehrer zei Jiang dat hij niet geërgerd is door alle kritiek die hij in de Verenigde Staten ontmoet. “Ik heb niet het gevoel dat China iets verkeerd heeft gedaan op het gebied van de rechten van de mens”, aldus Jiang. Desgevraagd bevestigde hij zelfs dat het om een gezonde uitwisseling van ideeën gaat, die de Chinees-Amerikaanse betrekkingen niet schaadt. In Philadelphia bezocht Jiang Independence Hall en de Liberty Bell, twee symbolen van de Amerikaanse onafhankelijkheidsstrijd.

De Amerikaanse minister van Justitie, Janet Reno, maakte gisteren bekend dat ze op 17 november met haar Chinese ambtgenoot zal spreken over het Amerikaanse schandaal van de campagnegelden en de aanwijzingen dat China geprobeerd heeft de uitkomst van de Amerikaanse verkiezingen te beïnvloeden. Een aantal hoofdrolspelers in de affaire, die illegale bijdragen naar de campagnekas van de Democraten hebben gesluisd, kunnen door Justitie niet gehoord worden omdat ze zijn uitgeweken naar China. Los van de ontmoetingen in Washington sloten Chinese functionarissen gisteren een overeenkomst met Boeing voor de levering van 50 vliegtuigen. Met de order is een bedrag gemoeid van ongeveer 3 miljard dollar.