Introductie van HCI beperkt

ROTTERDAM, 31 OKT. De nieuwkomer op de Amsterdamse effectenbeurs Holland Chemical International (HCI) heeft vanmiddag een kleiner pakket op de beurs geplaatst dan aanvankelijk de bedoeling was. ABN Amro Rothschild dat de beursgang begeleidt heeft het te plaatsen aandelenpakket van 5,4 miljoen aandelen verkleind tot 4,5 miljoen.

De introductieprijs bedraagt 37 gulden, wat onder in de eerder bekendgemaakte prijsrange is van 36 tot 40 gulden. De volume-aanpassing en de lage prijs duiden op tegenvallende interesse. Om half een vanmiddag ging de handel van start. De openingskoers bedroeg vanmiddag 37,20 gulden.

Dat het aandeel van HCI, een distributiebedrijf voor chemicaliën, niet enthousiast is ontvangen is volgens de bank het gevolg van het slechte beursklimaat van afgelopen week. Ook het feit dat analisten het aandeel niet aanprezen heeft meegespeeld. Effectenbank Stroeve kwam twee dagen na het begin van de inschrijving zelfs met een negatief advies. “Vooral de lange termijnrisico's zijn mij iets te groot”, zegt analist P. van Doesburg. “ De concurrentie wordt voor HCI de komende jaren zwaar en het bedrijf gevoelig voor cyclische invloeden. Ik vind het aandeel, in relatie tot die risico's nog iets te hoog geprijsd.”

ABN Amro Rothschild meent dat de belangstelling van zowel institutionele als particuliere beleggers “gezond” was maar wil niet zeggen of de inschrijving was overtekend. De beursgang van HCI is de eerste die ABN Amro Rothschild in Nederland begeleidt, sinds de mislukte introductie van Holec. Holland Chemical is een distributiebedrijf voor chemicaliën, dat vorig jaar een omzet boekte van 853 miljoen dollar en een winst van 18,5 miljoen dollar. De onderneming is statutair in Nederland gevestigd. Van de 2.500 werknemers werken er echter slechts 43 in Nederland, in Amsterdam, Rotterdam en Moerdijk.