HOGE STEM

Drieëndertig ansichtkaarten van de overleden Spaanse dictator Francisco Franco hebben op een veiling in Madrid 20.000 gulden opgebracht. De oude muzikant Antonio Bacieros was de enige bieder en hij was blij met zijn aankoop. Bacieros zei de mottige kaarten te hebben gekocht om historische redenen. Op de vraag of hij een Franco-aanhanger was geweest, antwoordde hij: “Niet speciaal.”

Veilingmeester Consuelo Duran was teleurgesteld over de veiling. “Ik had gehoopt dat de prijs niet zou blijven steken op het openingsbod”, zei hij.

Franco stuurde de kaarten in 1913 als 20-jarige tweede luitenant in het Spaanse leger aan het 15-jarige meisje Sofia Subiran. “Ik houd erg van je of, eerder, zeer, zeer veel”, schreef hij op een van de kaarten. Subiran raakte niet onder de indruk van Franco's liefdesproza en wees de toekomstige heerser van Spanje af. Franco had keurige manieren, zei ze later, maar zijn hoge stem, zijn stijfheid en zijn gebrek aan zelfvertrouwen stootten haar af.