Expositie Rembrandts etsen uit Hermitage

AMSTERDAM, 31 OKT. Museum Het Rembrandthuis in Amsterdam toont vanaf vandaag tachtig etsen van Rembrandt uit het prentenkabinet van de Hermitage in St. Petersbrug.

De etsen vormen een onderdeel van de zogeheten Rovinsky-collectie, genoemd naar de Moskouse verzamelaar en jurist Dmitri Rovinsky (1824-1895). Diens collectie grafiek leidde een min of meer vergeten leven, maar werd enkele jaren geleden opnieuw bestudeerd.

De Rembrandtprenten worden in het kader van een UNESCO-project gerestaureerd in het Rijksmuseum.

Rovinsky had zich tot doel gesteld zoveel mogelijk etsen van Rembrandt bijeen te krijgen en bovendien om de verschillende 'staten' in zijn verzameling op te nemen. Rembrandt bracht vaak veranderingen aan in zijn etsplaten, zodat er telkens een iets andere afdruk ontstond. Door zo'n serie staten naast elkaar te bestuderen kan men Rembrandts ideeën over compositie en clair-obscur op de voet volgen.

Rovinsky had zijn grafiekcollectie nagelaten aan de Hermitage. De etsen werden bewaard in acht albums, maar deze manier van bewaren beantwoordde niet meer aan de moderne eisen die aan conservering worden gesteld. Ze waren vastgeplakt met overvloedige dotten lijm en dat nog wel op zuurhoudend papier.

De schade viel relatief mee. Het papier vertoonde dunne plekken, en op de hoeken waren nogal eens slijtplekken en scheurtjes ontstaan. Maar omdat ze in albums bewaard waren gebleven en vrijwel nooit het daglicht hadden gezien, zijn er nauwelijks verkleuringen opgetreden.

De tentoonstelling in het Rembrandthuis duurt vier weken.