Eurometaal

Van welk metaal worden de euromunten geslagen? Dat was eerder dit jaar onderwerp van hevige discussie. Uit vrees voor allergische reacties op nikkel verzetten met name de Zweden zich tegen het gebruik van een legering waarin dat metaal is verwerkt. Nikkel wordt in Nederland al tientallen jaren in dubbeltjes, kwartjes, guldens en rijksdaalders toegepast.

Desondanks bepleitten de Zweden het gebruik van een koper-legering, die bekend staat onder de bijnaam 'Noords goud'. Zweden is een koperproducent.

In juni bereikten de Europese ministers van Financiën een compromis. De nikkel-legering zou slechts in muntstukken van één en twee euro worden gebruikt. Deze eenheden zullen ongeveer acht procent van de totale in omloop gebrachte munten uitmaken. De munten van 10, 20 en 50 eurocent zouden worden gemaakt van Noords goud. Voor de kleinste waardes, 1, 2 en 5 cent, zouden de muntmeesters gebruik moeten maken van een andere nikkelvrije legering.

Vorige week antwoordde Eurocommissaris Yves-Thibault de Silguy (monetaire zaken) op vragen van de Britse socialistische Europarlementariër David Hallam dat een onderzoek van de Europese Commissie heeft aangetoond dat de nikkel-legering onschadelijk is. Allergische reacties op het metaal bleken te verwaarlozen, zowel bij het algemene publiek als bij degenen die regelmatig met munten in contact komen.

Nu dreigt de hele discussie opnieuw te beginnen. Hallam wil dat er gekeken wordt of nikkel ook in de overige zes munten gebruikt kan worden. Opmerkelijk genoeg liet de Economische en Monetaire Commissie van het Europarlement weten nikkel in geen enkele euromunt te willen gebruiken. Het Europees Parlement zal het Commissie-voorstel over de samenstelling van de munten op 5 november bespreken. De dag erna zal er wellicht al over worden gestemd. (MS)