Druk op Tsjechische premier Klaus groeit

PRAAG, 31 OKT. De coalitieproblemen van de Tsjechische premier Václav Klaus zijn gisteren toegenomen nu ook zijn tweede coalitiepartner, de Burger-Democratische Alliantie (ODA), rebelleert.

De leiding van ODA liet gisteren in een verklaring weten “een verandering van politieke prioriteiten” te willen bespreken met de coalitiepartners, de Burger-Democratisache Partij (ODS) van premier Klaus en de christen-democratische partij (KDU-CSL). ODA wil haar steun voor de begroting van volgend jaar afhankelijk stellen van een debat over de prioriteiten. “ODA is alleen bereid in de regering te blijven als de coalitie bereid en in staat is zich te concentreren op werk dat nuttig voor dit land is”, aldus de verklaring.

De verklaring van ODA is een nieuwe belasting van de cohesie van Klaus' coalitie, die de afgelopen maanden onder druk is komen te staan door economische problemen, kritiek van binnenuit en onderlinge ruzies.

Binnen Klaus' eigen partij neemt de kritiek op de premier snel toe. Vorige week trad Klaus' plaatsvervanger als partijvoorzitter, Josef Zieleniec, af als vice-voorzitter van ODS en als minister van Buitenlandse Zaken, uit protest tegen de manier waarop een klein groepje mensen rond Klaus de besluiten neemt.

Daar kwam nog bij dat de christen-democraten vorige week wijziging van het regeringsprogramma en een vertrouwensstemming in het parlement eisten. Klaus is tegen zo'n wijziging. Het is bovendien de vraag of zijn coalitie een vertrouwensstemming in het parlement overleeft: ze heeft geen meerderheid.

De leider van de oppositionele sociaal-democraten, parlementsvoorzitter Miloš Zeman, suggereerde gisteren dat in 1998 vervroegde verkiezingen over het lot van Klaus en zijn coalitie moeten beslissen.

De sociaal-democraten, zo zei Zeman in Ostrava, zullen niet wachten op “een comfortabele overwinning” bij de verkiezingen die in het jaar 2000 op het programma staan. In plaats daarvan zullen ze met andere partijen zorgen dat het huidige kabinet, “dat het land schade berokkent”, eerder opstapt.

In recente peilingen ligt de sociaal-democratische partij, de CSSD, voor op ODS: zij zou bij verkiezingen 28 procent van de stemmen krijgen, tegen ODS 22. (Reuter, AFP)