Drie miljoen werknemers geplaagd door hoge tijdsdruk

VOORBURG, 31 OKT. Meer dan drie miljoen Nederlanders vonden in 1996 dat ze onder hoge tijdsdruk werkten. Dat is 60 procent van alle werknemers.

Nederland scoort daarmee hoog in vergelijking met andere landen van de Europese Unie. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Vooral personeel in de zakelijke dienstverlening, vervoer en communicatie gaat gebukt onder tijdsdruk. Het gaat onder anderen om stewardesssen, journalisten, rechercheurs en managers.

Vrouwelijke werknemers ervaren minder vaak een hoge tijdsdruk dan mannen. Het gaat om 57 procent. Bij de mannen komt dat percentage uit op 63 procent. Van de jongeren tot 25 jaar zegt 46 procent onder tijdsdruk te werken.

Eén op de drie werknemers deed volgens het onderzoek van CBS vorig jaar werk dat lichamelijke inspanning vereist zoals het tillen of sjouwen van zware lasten. Zwaar werk komt vooral voor in de bouw en de ziekenzorg.

Van de jongeren tot 25 jaar doet bijna de helft zwaar lichamelijk werk. Zij hebben vooral lagere beroepen.

Inmiddels constateert het Nederlands Instituut voor Arbeidsomstandigheden (NIA) dat het aantal mensen dat regelmatig zware lasten verplaatst, tussen 1992 en vorig jaar gestegen is van 690.000 tot 880.000. Deze trend is in heel Europa waar te nemen. Tegelijk neemt de belangstelling voor ergonomische oplossingen voor het tillen toe.

Het CBS onderzoekt de arbeidsomstandigheden voor het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

De aandacht voor zaken zoals tijdsdruk en fysieke belasting van personeel is toegenomen door de wijzigingen van de wettelijke regels voor ziekteverzuim en de WAO. Zo moeten bedrijven loon doorbetalen bij ziekte. (ANP)