Damrak kalm na beursweek vol turbulentie

AMSTERDAM, 31 OKT. Een iets betere Amerikaanse dollar nam het vanmorgen op het Damrak op tegen een nieuwe koersdaling van 1,67 procent op Wall Street. De AEX-index bleef, bij rustige handel, redelijk op peil. KNP BT was een van de verliezers.

AMSTERDAM Op een stille effectenbeurs vielen de kwartaalcijfers van KNP BT slecht. De in de ochtenduren gepubliceerde nettowinst over het derde kwartaal van 65 miljoen gulden lag beneden de verwachtingen van analisten. Tegen het middaguur bleek het fonds een van de verliezers op het Damrak, met een daling van 1,10 gulden op 44 gulden.

De beurs was, na de hectiek van de afgelopen week, weer wat tot rust gekomen. Rond het middaguur stond de AEX-index op 851,24 punten, een verlies van 4,18 punten (0,49 procent). De omzetten waren volgens handelaren klein.

Met een iets betere dollar, en een winstje voor de beurs van Hongkong, deden alle Europese beurzen het rustig aan. Londen stond rond het middaguur op een verlies van 0,62 procent, Frankfurt op een winst van 0,64 procent. In Parijs waren de koersen 0,56 procent lager.

Akzo lag in Amsterdam goed in de markt. Het chemiefonds noteerde ex-interimdividend van 2,50 gulden. Daarmee rekening houdend was er een stijging van 9,10 gulden op 342,10 gulden. De eerste notering van HCI, dat op een bescheiden koers van 37 gulden werd gelanceerd, was 37,20 gulden. De introductie leek daarmee, gezien de moeilijke marktomstandigheden, voorlopig geslaagd. ASM Litho mocht 3,60 gulden vooruit naar 147,60 gulden. Aegon was 1,50 gulden beter op 153,40 gulden en ook DSM mocht dat bedrag aan de koers toevoegen op 180 gulden. Van Ommeren steeg 1,70 gulden in waarde op 69,80 gulden.

Behalve KNP BT raakten ook VNU en Pakhoed in de verdrukking. Pakhoed zakte 1,30 gulden weg naar 62,80 gulden. VNU werd 1,20 gulden goedkoper op 45,30 gulden. ASMI mocht 1,50 gulden omhoog naar 24,60 gulden en Ubbink steeg 3,30 gulden naar 54,80 gulden. Internatio-Müller, dat gisteren een grote Duitse aankoop aankondigde, liep nu 1,80 gulden op naar 61,90 gulden.

De dollar heeft zich vanmorgen gedeeltelijk weten te herstellen van de daling van meer dan twee cent gisteren. De Amerikaanse munteenheid noteerde aan het begin van de handel in Europa 1,9452 gulden, vergeleken met een slotkoers van 1,9415 gisteren. De vraag naar dollars kwam vooral van handelaren die aan leveringsverplichtingen moesten voldoen. Gisteravond viel de dollar in de VS nog terug tot 1,9375 gulden.

NEW YORK Op de effectenbeurs van New York is gisteren een verder herstel uitgebleven. Het Dow Jones-gemiddelde wist in de loop van de handel een verlies van ruim 60 punten goed te maken tot een plus van 30 punten, maar kon dit hogere niveau niet vasthouden. Uiteindelijk sloot de Dow 125 punten (1,67 procent) lager op 7381,67 punten.

TOKIO Japanse aandelen wonnen vanmorgen een beetje terrein na de koersdalingen van de afgelopen dagen. Het Nikkei-gemiddelde steeg met 94 punten (0,57 procent) naar 16.458,94 punten. Elders in Azië eindigden de beurzen op winst, met een stijging van 2,5 procent voor de Hongkongse Hang Seng-index. Jakarta en Taipeh behoorden tot de enige dalers.