China boycot festival

TOKIO, 31 OKT. China heeft zich teruggetrokken van het International Film Festival in Tokio omdat de Japanse organisatoren weigeren de film Seven years in Tibet van het programma af te voeren. Het Chinese ministerie van radio, film en televisie had hierom gevraagd omdat in de film kritiek wordt geüit op de Chinese overheersing van Tibet.

Seven years in Tibet, met Brad Pitt in de hoofdrol, vertelt het verhaal van de vriendschap tussen een Australiëren de jonge Dalai Lama, de spirituele leider van Tibet die in 1951 uit zijn land is gevlucht. Door de Chinese boycot worden twee films teruggetrokken van het festival van Tokio: Sun Bird, over een Chinese danser en The Journey to the Western Xia Empire, die gaat over een tocht van een groep Chinese soldaten in de elfde eeuw.

Op het festival van Tokio zal wel de wereldpremière te zien zijn van de 200 miljoen dollar kostende Amerikaanse film Titanic. (AP)