Algerijnse partijen betogen tegen fraude

ALGIERS, 31 OKT. Tussen de twaalf- en vijftienduizend demonstranten uit zeven Algerijnse politieke partijen hebben gisteren in de Algerijnse hoofdstad Algiers geprotesteerd tegen grootscheepse fraude bij de lokale verkiezingen van vorige week.

De betogers hadden gereageerd op een eerste dergelijke gezamenlijke oproep sinds de invoering van het meerpartijensysteem in Algerije in 1989 door de partijen, waaronder moslim-fundamentalistische en strikt seculiere. Onder de demonstranten waren de leiders en parlementariërs van de deelnemende partijen.

De verkiezingen werden met overmacht - meer dan 55 procent van de zetels - gewonnen door de partij van president Liamine Zéroual, het Nationaal Democratisch Verbond (RND). De voorzitter van de officiële waarnemerscommissie, Salah Boubnider, verklaarde gisteren op een persconferentie dat de verkiezingen een succes waren geweest, en dat “geen enkele inbreuk op de wet was geconstateerd”. De klachten van de andere partijen - meer dan 1.160 volgens de autoriteiten - hebben volgens hem “geen enkel gevolg voor de geloofwaardigheid van de verkiezingen aangezien ze weinig talrijk zijn”.

Tijdens de demonstratieve mars van gisteren van de volkswijk Belcourt naar het gouvernementsgebouw in Algiers mengden de sympathisanten van de verschillende partijen zich niet onder elkaar. De leuzen waren volstrekt duidelijk: 'Weg met de dictatuur!', 'Moordenaars aan de macht' en 'Geef ons onze stem terug, geef ons Algerije terug'.

Maandag al hadden duizenden mensen betoogd tegen verkiezingsfraude op verzoek van het seculiere front van Socialistische Krachten (FFS), terwijl het even seculiere Verbond voor de Democratie en de Cultuur (RCD) dagelijks voor zijn kantoor in Algiers protestbijeenkomsten houdt. Andere partijen zijn ook elders in Algerije actief. Minister van Communicatie Habib-Chawki Hamraoui heeft de protestbeweging gebagatelliseerd. Hij sprak van een normale praktijk in een democratie. (AFP)