Affaire rond beursfraude; Directeur van Leemhuis na twee dagen weg

ROTTERDAM, 31 OKT. Directeur J. Bresser van het in opspraak geraakte commissionairshuis Leemhuis & Van Loon heeft nauwelijks twee dagen na zijn benoeming zijn vertrek aangekondigd. De accountant heeft volgens advocaat J. Pen van Leemhuis & Van Loon “de aard en de omvang van de zaak” onderschat.

Bresser zelf was vanochtend niet beschikbaar voor commentaar. Volgens Pen heeft de vertrekkende directeur onder grote tijdsdruk moeten beslissen om de nieuwe functie te aanvaarden. “Nu blijkt het moeilijk om deze functie met zijn andere activiteiten te combineren. Maar ik geef toe dat dit voor de buitenwereld een slecht signaal is.” Bresser had de functie woensdag voor zes maanden aanvaard, nadat justitie tegen het bedrijf in actie was gekomen in verband met beursfraude.

Na zijn vertrek bestaat de directie nog uit twee man. Afgelopen zondag werd F. van der Scheer benoemd die van Leemhuis & Van Loon zelf afkomstig is. De tweede bestuurder is J. van de Water die van buiten het commissionairshuis afkomstig is.

Naar aanleiding van de benoeming van de nieuwe directie bij Leemhuis & Van Loon heeft het Openbaar Ministerie het hoger beroep vanochtend ingetrokken tegen een beslissing van de rechtbank in Amsterdam om het effectenhuis Leemhuis & Van Loon niet onder curatele te stellen. Justitie maakte vanochtend bekend dat de situatie veranderd is nu het effectenkantoor een nieuwe directie heeft benoemd. Het aanstaande vertrek van Bresser lijkt geen gevolgen te hebben voor dit besluit.

Justitie had in een rechtszitting eerder deze week aangedrongen op de benoeming van een bewindvoerder bij het kantoor, dat onder meer wordt verdacht van aandelenhandel met voorkennis en witwaspraktijken. De rechtbank in Amsterdam meende dat de onmiddellijke noodzaak voor zo'n ingreep onvoldoende was aangetoond.

De Stichting Toezicht Effectenverkeer (STE) onderzoekt nog of Van der Scheer en Van de Water “deskundig en betrouwbaar” zijn. Verder heeft de toezichthouder van de beurs er bij Van Leemhuis & Van Loon op aangedrongen zo spoedig mogelijk een vervanger voor Bresser voor te dragen.

Directeur Edgar Swaab van het Britse effectenkantoor Financial Trading & Consultancy heeft vanochtend bevestigd dat de Britse Serious Fraud Office (SFO) afgelopen vrijdag een huiszoeking heeft gedaan in zijn Londense kantoor. In een schriftelijke verklaring spreekt hij zijn verbazing uit over deze actie. Swaab verklaart dat niemand door Justitie is aangehouden of verhoord door de autoriteiten. De Nederlander stelt dat hij “sinds een geruim aantal jaren geen relatie” meer met de verdachten H. V. en D. de G. onderhoudt.

Dinsdag wordt besloten of de voormalige directeur Han V. van Leemhuis & Van Loon op vrije voeten wordt gesteld. Eerder al had de rechtercommissaris besloten om de secretaresse van V. vrij te laten.