Aanwinst van Internatio in '98 uit verliezen

Het Rotterdamse concern Internatio-Müller maakte gisteren de overname bekend van het verliesgevende Duitse installatiebedrijf Rudolf Otto Meyer.

ROTTERDAM, 31 OKT. Drs. P. Groenenboom, bestuursvoorzitter van Internatio-Müller, is bijzonder tevreden. De overname van het Duitse familiebedrijf Rudolf Otto Meyer (ROM) is een klapper van betekenis. “Dit is een majeure stap. Hiermee hebben we onze technische divisie Imtech formidabel op de kaart gezet. We zijn nu samen met ABB en Siemens een van de groten van Europa op het gebied van technische installaties.”

In mei kwam het Internatio ter ore dat het Hamburgse familiebedrijf (opgericht in 1858) te koop was. De onderhandelingen met de 28 aandeelhouders van de derde generatie konden beginnen. Woensdagavond kreeg de verkoop het groene licht van de aandeelhouders na een urenlange vergadering.

Wat Internatio-Müller voor ROM betaalt wil Groenenboom niet kwijt. “De aandeelhouders willen niet dat we daar in het openbaar mededelingen over doen.” In Nederland konden beleggers in ieder geval waardering opbrengen voor de koop: het aandeel Internatio-Müller steeg gisteren op de Amsterdamse effectenbeurs, tegen de trend in, met 1,60 gulden naar 60,10.

Bij de presentatie van de jaarcijfers over 1996 in maart van dit jaar kondigde Groenenboom aan dat hij de omzet van de divisie Imtech, vorig jaar 1,2 miljard gulden, rond de eeuwwisseling op 2 miljard gulden wilde hebben. Dat zou voor een deel door groei en voor een deel door overnames moeten gebeuren. De bestuursvoorzitter zegt nu: “We hebben nu een sprong gemaakt die een beetje buiten het gedachte model valt.”

De verkoop van ROM door de familie Meyer is volgens hem niet primair veroorzaakt door de behoefte van de nazaten van de oprichter om hun bezit in contanten om te zetten. “Veel familieleden nemen met tranen in de ogen afscheid van hun bedrijf.” Doorslaggevend was volgens Groenenboom de overtuiging dat ROM een goede partner nodig had om de toekomst aan te kunnen.

Rudolf Otto Meyer heeft in Duitsland een marktaandeel van 14 procent op de markt voor airconditioning, ventilatie en verwarming. Daarmee is het marktleider. ROM heeft een moeilijke periode achter de rug. Volgens Groenenboom ligt de oorzaak daarvan in de expansie die ROM in de voormalige DDR wilde realiseren na de val van de muur.

“Ze zijn toen met veel enthousiasme wat onbezonnen aan het uitbreiden gegaan. De eerste twee jaar waren de resultaten goed. Daarna ging het een stuk minder als gevolg van de economische problemen die daar ontstonden.”

De afgelopen paar jaar is drastisch gesneden in het personeelsbestand van ROM. In 1994 telde het bedrijf nog 3.800 medewerkers. Dat zijn er nu ongeveer 500 minder. Door de zware reorganisatielasten heeft ROM de afgelopen jaren geen winst kunnen boeken. Met een nettoverlies van ongeveer 24 miljoen gulden vormde 1995 een dieptepunt. Vorig jaar bedroeg het verlies ruim 4 miljoen gulden.

Groenenboom verwacht dat ROM dit jaar op zijn hoogst nog een klein verliesje zal laten zien. Volgend jaar boekt het bedrijf een positief resultaat, zo is zijn overtuiging. Dan zal het bijdragen aan het totale concernresultaat van Internatio-Müller.

ROM past volgens Groenenboom uitstekend bij Internatio's technische divisie Imtech, die zich geleidelijk ontwikkeld heeft tot systeemintegrator. Dat wil zeggen dat Imtech bij nieuwe bedrijfsgebouwen en grote infrastructurele projecten een flink deel van de technische voorzieningen kan leveren. ROM heeft een zelfde profiel. De sterke punten van beide bedrijven vertonen volgens Groenenboom een prima aanvulling op elkaar. Hij is er bovendien van overtuigd dat de schaalvoordelen zullen leiden tot grotere concurrentiekracht en kostenbesparingen.

Groenenboom verwacht dat de Duitse bouwmarkt, die een moeilijke periode achter de rug heeft, zal aantrekken. Ook in dat opzicht komt de overname van het Duitse installatiebedrijf volgens hem op een uitstekend moment.

Naast technische installaties is Internatio-Müller ook actief op het terrein van de chemische handel, medicijnengroothandel en havenactiviteiten. Het concern had vorig jaar een omzet van 3,3 miljard gulden. Door de overname van ROM, die op 1 januari wordt geëffectueerd, zal de omzet volgend jaar met meer dan eenderde toenemen.

Internatio-Müller realiseerde vorig jaar een nettowinst van 98 miljoen gulden. Groenenboom houdt vast aan zijn eerdere prognose dat de winst dit jaar in elk geval zal toenemen. (ANP)

    • Wim Molog