Voorzitters

naam: A.L.E.C. van der Stoel (42)

voorzitter van: Toplink, bemiddelings- organisatie voor vrouwen, Den Haag

beroep: Tweede-Kamerlid

“Het besturen van een kleine organisatie als Toplink is niet te vergelijken met het vergaderen in de Tweede Kamer. In de Kamer kan een vergadering de hele dag duren, omdat er politiek wordt bedreven. Iedere partij wil nu eenmaal, vaak omstandig, uitleggen wat haar standpunt is. De vergaderingen van Toplink duren anderhalf à twee uur. Dan moet het gepiept zijn. Het werk zit hem vooral in de voorbereiding.

Voorbespreken kan helpen, daarom bel ik soms een ander bestuurslid vooraf. Het is goed om te weten welke vragen je kunt verwachten, zodat de directie die bij onze vergaderingen zit, zich kan voorbereiden. Als je met onverwachte vragen komt, waarop geen antwoord te geven valt, kan dat tot irritatie leiden. Ik houd van korte, heldere agendastukken. Aan die eindeloos lange vellen papier heb ik een broertje dood. En de stukken moeten er veertien dagen voor een vergadering zijn. Zodat iedereen voldoende tijd heeft om ze te lezen. Wij stemmen nooit. Op een gegeven moment zeg ik, als ik voldoende consensus proef: 'zullen we het zo maar doen?'

Dat kan ook makkelijk omdat we allemaal hetzelfde nastreven: een betere positie voor de vrouw in bestuurlijke organisaties. Onze core-business zijn de bemiddelingen. Ik ben voor concrete doelstellingen op dat terrein, zodat we aan het einde van het jaar kunnen vragen: wat zijn onze resultaten? Mijn ervaring is dat vrouwen punctueler zijn, meer gewend zijn om op tijd te vergaderen. Ze gaan effectiever met de vergadertijd om. Hup, klaar, de kroeg in.''