Voorkeur; Theater

DE MENSENHATER Molière bij Toneelgroep De Appel in de regie van Aus Greidanus. Lou Landré in de hoofdrol zet een kwaaie, opstandige misantroop neer, die duidelijk maakt dat woede destructief is. Met Robert Prager, Sacha Bulthuis en Hubert Fermin. 31 okt, 1, 5, 6 nov Den Haag Appeltheater .

MENUET Hollandia speelt Menuet van Louis Paul Boon; een voorstelling die op schitterende wijze de krampachtigheid en de hulpeloosheid verbeeldt van een intens burgerlijk en benauwend bestaan. Geregisseerd door Johan Simons met Elsie de Brauw, Peter Paul Muller en Frieda Pittoors. Bruynzeel-fabriek, Zaandam. De voorstelling begint om 21u, vanaf 17u30 kan er in het op locatie ingerichte restaurant een Vlaams drie-gangendiner worden genuttigd à ƒ 35. T/m 15 nov. Inl. 075-6310231.

GREASE Pretentieloze rock & roll-show, inclusief de film-hits van Olivia Newton-John en John Travolta, in een Nederlandse versie vol nieuwe musical-talenten. T/m 2 nov Den Haag Nederlands Congresgebouw, 4, 5 nov Purmerend De Purmaryn.

OH, JOHNNY Aanstekelijk theaterportret van Johnny Jordaan, met bijpassend pathos en verbluffend inlevingsvermogen vertolkt door Rob van de Meeberg en verrassende bijrollen van Fred Florusse en Marjolein Sligte. 4, 6 nov Amsterdam Kleine Komedie.

JENNY AREAN MET LUCRETIA VAN DER VLOOT Liedjes op hoog niveau en vrolijk gesproken woord, gerangschikt tot een fraai eerbetoon aan tekst en muziek. 31 okt Amsterdam Kleine Komedie, 4 nov Stadskanaal Geert Teis.

BEST OF FIVE Vocaal kunst- en vliegwerk in verrassende ensceneringen door de theaterzanggroep Montezuma's Revenge. 31 okt Veldhoven De Schalm, 1 nov Eindhoven Stadsschouwburg.

ZINSBEGOOCHELING Briljante komedie van Pierre Corneille, uitgevoerd door Toneelgroep Amsterdam in de regie van Gerardjan Rijnders. Sensationele voorstelling, waarin de volmaakte elegantie van Corneilles tekst geëvenaard wordt door mise-en-scène, spel, kostuums en decors. De traditie wordt alle recht gedaan, terwijl vederlichte ironie tegelijkertijd erkent dat drieëneenhalve eeuw zijn verstreken sinds Corneille zijn stuk schreef. 4 nov Den Bosch Theater a/d Parade.

HET BELANG VAN ERNST In deze societykomedie van Oscar Wilde is de briljante conversatie tot kunst verheven. Karst Woudstra regisseerde dit virtuoze spel vol dubbele bodems en persoonsverwisselingen bij het Noord Nederlands Toneel als een geaffecteerde lichtvoetige klucht met flitsende dialogen. Het spel van de rijk gekostumeerde acteurs is op een amusante manier gemaniëreerd; Pleuni Touw speelt een mooie rol als Lady Bracknell. 31 okt Doetinchem Amphion, 1 nov Lelystad Agora, 4 nov Apeldoorn Orpheus, 5 nov Emmeloord 't Voorhuis.

EN VERDER Scherven In reprise. Fabelachtig vertoon van verbaal meesterschap door Youp van 't Hek t/m 5 nov Rotterdam Luxor; Bandkaai Gespierde slapstick en robuuste woordenwisselingen door Waardenberg & De Jong 31 okt, 1 nov Naaldwijk S.C.C. De Naald, 5, 6 nov Rijswijk Rijswijkse Schouwburg; Amanda Een monoloog van Walter van den Broeck, gespeeld door Ingeborg Elzevier. Fraaie toneeltekst over een Mexicaanse vrouw die ooit gehuwd is geweest met een Belgische man. 31 okt Hellevoetsluis Theater Twee Hondjes, 1 nov Oud-Vossemeer De Vossekuil, 4 nov Sneek Theater Amicitia, 6 nov Zaltbommel De Poorterij; De spooktrein Spitsvondige musical-bewerking van een vooroorlogse theater-thriller over gestrande treinreizigers op een nachtelijk stationnetje, vaardig gespeeld en welluidend gezongen. 31 okt Uden Markant; Annie Fleurig geënsceneerde musical met glansrollen voor Nelly Frijda en Wil van Selst 5, 6 nov Utrecht Stadsschouwburg; Erik Brey Enthousiast muzikaal entertainment 4 nov Deventer De Leeuwenbrug, 5 nov Krimpen aan den IJssel De Tuyter.