Voorkeur; Muziek

RONALD BRAUTIGAM De pianist Ronald Brautigam geeft 4 nov 20u15 in het Amsterdamse Concertgebouw een recital in de serie Meesterpianisten met een geheel aan Mendelssohn gewijd programma.

ANTON WEBERN Het Nieuwe Ensemble geeft olv Ed Spanjaard en mmv de Canadese sopraan Valdine Anderson en de pianist John Snijders een portret van de componist Anton Webern met o.a. het Konzert op 24; Sechs Bagatellen für Streichquartett op 9; Fünf geistliche Lieder op 15 en Fünf Stücke für Orchester op 10. 3 nov 20u30 Theater Romein Leeuwarden; 6 nov 20u15 Vredenburg Utrecht; 8 nov 20u15 Concertgebouw Amsterdam.

NOVEMBER MUSIC Het zesde festival November Music voor gecomponeerde en geïmproviseerde muziek vindt dit jaar plaats van 3 t/m 29 nov in Den Bosch, Eindhoven, Tilburg, Nijmegen, Gent en Antwerpen. Het thema is dit jaar 'De Derde Stroom', de mengvorm tussen jazz en klassieke muziek die in de jaren vijftig als 'Third Stream' werd uitgevonden door de Amerikaanse componist Gunther Schuller. Belangrijkste componist is Frederic Rzewski, die op 16 nov 20u30 in de Synagoge in Den Bosch en op 17 nov 20u in Logos, Gent zelf zijn pianoconcert speelt in een nieuwe versie voor piano-solo. Op 21 nov 20u30 concerteert in de Bossche Hervormde Kerk het Orkest van de Achttiende Eeuw olv Kent Nagano mmv de sopraan Miranda van Kralingen in muziek van Mendelssohn en Beethoven, waarbij Rzweski zijn interpretatie van Lieder ohne Worte geeft. Verder optredens van het Masada String Trio, Robert Black en The Song Company. Inl. 073-6122000; voor België 09-2331014. Internet www.euronet.nl/users/novmusic.

30 JAAR INSTANT COMPOSERS POOL De ICP van pianist Misha Mengelberg en drummer Han Bennink viert zijn zesde lustrum op passende wijze: met een heleboel improvisatie. Het orkest ontvangt daarbij als eregast de Amerikaanse trombonist Roswell Rudd. Daarnaast hebben medewerking toegezegd: Louis Moholo, Steve Lacy, Alex Schlippenbach en The Ex 30 (okt), Cor Fuhler, Louis Lehmann en opnieuw Moholo (31 okt), Peter Brötzmann en Sean Bergin (1 nov) BIMhuis Amsterdam. Aansluitend gaat het orkest zonder de gasten op toernee: 3 nov Wilhelmina Eindhoven, 8 nov SJU-podium Utrecht, 9 nov MC Den Bosch, 13 nov Vooruit Gent, 14 nov Luchtbal Antwerpen, 16 nov Brouwershoek Leeuwarden, 18 nov Paradox Tilburg, 19 nov Kloveniersdoelen Middelburg, 20 nov De Burcht Zaandam.

MUSIC MEETING NIJMEGEN Ook de 13e editie van dit driedaagse festival laat weer de halve wereld horen. 31 okt treedt o.a. de Bulgaarse fluitspeler Theodosii Spassov en het Cubaanse orkest Sierra Maestra op. 1 nov zijn er elf acts waaronder de Japanse slagwerkgroep Oedo Sukeroku Taiko, de groep van de Nigeriaanse zanger King Wasiu Ayinde Marshall en die van de Congolees Pépé Kallé. 2 nov vanaf 14u30 zijn o.a. de Zuid-Afrikaan Pops Mohamed & The Ngqoko Women's Ensemble en het kwartet van de Amerikaanse saxofonist Carlos Ward te horen. 31 okt en 2 nov Stadsschouwburg Amsterdam, 1 nov De Vereeniging en de St. Stevenskerk in Nijmegen. Voor inl 024-3606720.

C.J. CHENIER De zoon van de grote zydecoman Clifton Chenier hangt de trekharmonica om en speelt zijn moerasfunk op de maat van een op het wasbord geslagen bluesritme. 1 nov Paradiso, Amsterdam.

JOAN BAEZ Het geweten van Woodstock, nu met het mildere repertoire van haar nieuwe cd Gone From Danger. 3 nov Paradiso, Amsterdam.