Voorkeur; Galerie

WHAT AM I DOING HERE Het Hilton Hotel in Amsterdam heeft de derde verdieping van het hotel aan vijf kunstenaars ter beschikking gesteld. Mariëtte Linders, Petra Morenzi, Marianne Theunissen, Willy Looyen en Judith Fleishman proberen de invloed van de hotelkamer op de gasten in kaart te brengen. De hamvraag is in hoeverre de anonimiteit van deze onpersoonlijke ruimte de individualiteit van de gasten aantast. Het komend weekend worden tal van door hen uitgezochte gastkunstenaars, historici en kunsthistorici in diverse rollen ten tonele gevoerd. Lezingen en discussie op zaterdag en zondag van 15-17u. Hilton International Hotel Amsterdam, Apollolaan 138 Amsterdam.

DE GELE RIJDER De Arnhemse kunstenaarsvereniging De Gele Rijder is een belangrijk podium voor jong talent in het oosten van het land. Individualisme gaat er gepaard aan het intensief uitwisselen van ideeën. Te zien zijn de schilderijen van Lieven Hendriks, die eerder exposeerde in Galerie Nouvelles Images in Den Haag en in Artkitchen Amsterdam, en door Hendriks uitgekozen objecten van de kunstenaar en tentoonstellingmaker Jaap Kroneman. De overige objecten zijn van Theo Konijnenburg en Rune van der Cruijsen. Opening 31 okt. T/m 16 nov. De Gele Rijder, Korenmarkt 43, Arnhem. Open wo-zo van 12-17u.

RICK GOUDSMIT 'Mixed media' als omschrijving van de techniek in het werk van Rick Goudsmit in galerie Artkitchen in Amsterdam is strikt genomen wel de meest correcte maar niet de meest typerende. Goudsmit is een schilder pur sang. De geprinte televisiebeelden zijn niet meer dan een scherm waartegen zijn innerlijke wereld zich aftekent. De beelden lijken makkelijk toegankelijk, maar blijken bij nadere inspectie dragers van een geheime code. Geen kunst over kunst maar over persoonlijke beleving. T/m 21 nov in Artkitchen, Herengracht 160, Amsterdam. Open do van 14-19u; vrij en za en iedere eerste zo van de maand van 14-18u.

ELSPETH DIEDERIX EN PHILIPPINE HOEGEN De 'Fremdkörper' in de foto's van Elspeth Diederix zijn niet het resultaat van beeldmanipulatie. Steeds is er iets in scène gezet. Ze fotografeerde haar vader in de keuken temidden van 'zwevende' spruitjes aan nylondraadjes. Vanaf 1 nov exposeert zij ook in Het Langhuis in Zwolle. Philippine Hoegen fotografeert in huizen van onbekenden. Ze trekt de kleren van de bewoners aan, gebruikt hun bad of gaat op bed liggen. Vervolgens fotografeert ze zichzelf via een spiegel. T/m 9 nov bij Maurits van der Laar, Herderstraat 6, Den Haag. Open do-zo 12-18u. Elspeth Diederix van 1 t/m 28 nov ook in Het Langhuis, Goudsteeg 8, Zwolle. Open di-zo 12-17u.

EEN ONTMOETING Drie sterren, Armando en de Italianen Giuseppe Spagnulo (Milaan) en Roberto Caradona (Amsterdam) ontmoeten elkaar in de gloednieuwe Amsterdamse Ambient Art Gallery en de Steendrukkerij. De schilder Caradona wil in zijn schilderijen nemen tegenover de maatschappij. De beeldhouwer Spagnulo heeft een abstracter en soberder vocabulair. De twee zijn collega's en vrienden van Armando. Ze voelen zich verwant. Een ontmoeting in esthetisch zwart waarbij Armando zijn laatste litho's tentoonstelt. T/m 7 dec in Ambient Art Gallery, Bloemgracht 197, Amsterdam. Open do t/m za van 12-18u. Steendrukkerij Lauriergracht 80, Amsterdam. Open wo t/m za van 13-17u30.

EN VERDER Een overzicht van handmade prints van ondermeer Frank Van den Broeck, Marlene Dumas, Bert Boogaard, Jacomijn den Engelsen, Hugo Kaagman, Ton van Summeren, Toon Teeken, Leo Vroegindeweij en Dirk Wiarda bij drukker en uitgever Marcel Kalksma, Frans Halsstraat 9, Amsterdam t/m eind dec; dit jaar is er een uitgebreidere verkoopexpositie dan voorgaande jaren van 100 jonge schilders in de vuurtoren, het gemeentehuis, de musea en de kerken op Ameland t/m 30 nov.