Verlamde Feyenoorders op zoek naar nieuwe krachten

ROTTERDAM, 30 OKT. De gezichtsuitdrukkingen van de gelegenheidstrainer en de gelegenheidsaanvoerder spraken voor zich. Geert Meijer is nooit een vrolijke man geweest, zijn blik van gisteravond was extra nors. Jean-Paul van Gastel is doorgaans een goedgemutste babbelaar, maar het toonbeeld van optimisme leek gisteravond de wanhoop nabij in de catacomben van de Rotterdamse Kuip. Feyenoord leed tegen Fortuna Sittard zijn vierde opeenvolgende nederlaag: 1-3. De tijdelijke coach en de tijdelijke captain zitten dringend verlegen om hulp.

Feyenoord is op zoek naar een nieuwe hoofdtrainer en de grote vraag is hoe lang deze redder in nood op zich laat wachten. Na het ontslag van Arie Haan lijkt de selectie verlamd door apathie en gespeend van enig zelfvertrouwen. Van een zogenaamd schokeffect was geen sprake tegen de bescheiden Fortunezen.

De ploeg van trainer Bert van Marwijk speelde slim countervoetbal, kreeg de beste kansen en verdiende de overwinning zonder twijfel. Ondertussen kon Jorien van den Herik zich op de eretribune afvragen hoe lang hij moet wachten met de aanstelling van een nieuwe oefenmeester. De voorzitter van Feyenoord verkondigde dinsdag geen grote haast te hebben met zijn zoekopdracht. Een etmaal later zal hij ongetwijfeld op andere gedachten zijn gekomen.

Op de persconferentie, na afloop van de wedstrijd, maakte assistent Meijer een hulpeloze indruk. Hij probeerde de nederlaag te verklaren door de gemiste spelers en de gemiste kansen op te noemen. Na enig doorvragen bleef er van zijn overtuigingskracht weinig over. Waarom waren de Feyenoorders niet agressief aan de wedstrijd begonnen? “Dat moet je aan de jongens zelf vragen.” Heb je de spelers nog geprobeerd te prikkelen? “Ik kan wel gaan rennen en vliegen langs de lijn, maar dat helpt toch niet.” Heb je nog overwogen solidair te zijn met Haan? “Ik heb een contract voor onbepaalde tijd. Als de club vindt dat ik moet vertrekken, moet ze dat maar aangeven.”

Een verdieping lager in het stadion probeerden de vragenstellers tevergeefs Van Gastel aan het lachen te krijgen. De spelverdeler van Feyenoord keek gedurende tien minuten strak voor zich uit. Op 25-jarige leeftijd wordt hij geacht zijn elftal op sleeptouw te nemen, maar deze verantwoordelijkheid is te veel gevraagd. “We staan onder een enorme druk. Dat vreet aan me. We proberen van alles, met avondjes stappen, met een tegenstander onderuit schoppen, met alle middelen die voorhanden zijn. Niets lukt. Bij Willem II was het ook wel eens kut met peren, maar toen werd er nog gelachen na vier nederlagen. Bij Feyenoord kun je dat niet maken.”

Volgens Van Gastel mag de benoeming van een nieuwe trainer niet te lang op zich laten wachten. Hij heeft begrip voor het geduld van de voorzitter, die liever een goede coach dan een beschikbare coach aanstelt. “Maar er komen zoveel wedstrijden in een kort tijdsbestek, dat je niet te lang moet wachten. Iedereen ziet dat we in de put zitten. Dan heb je vers bloed nodig, iemand van buitenaf die de boel weer op de rails kan zetten.”

In de wandelgangen circuleerden gisteravond de bekende namen. Stevens van Schalke wordt zeer geschikt geacht, maar de Limburgse ijzervreter zal dit seizoen zijn Duitse liefde niet verlaten. Rijsbergen van FC Groningen is een voormalige Feyenoorder, maar de geboren Leidenaar heeft als trainer van Volendam en NAC alleen verbaal een goede indruk achtergelaten. Manager Beenhakker van Vitesse staat naar eigen zeggen weer te popelen om het gras te ruiken, maar de voormalige jeugdtrainer van Feyenoord heeft al bijna tien jaar geen successen behaald als trainer.

Voorlopig moet de zachtaardige aanpak van Meijer soelaas bieden. Tegen Fortuna gaf hij zijn elftal een aanvallende opdracht, een beetje in strijd met de voetbaltheorie van Haan. Feyenoord speelde met drie verdedigers, vier middenvelders en drie aanvallers. In de praktijk kwam er van offensief spel weinig terecht. De verdedigers Boateng, Picún en Graff zagen bijna elke pass in de voeten van een tegenstander belanden. Ze missen de kwaliteit om een bal over een grote afstand te verplaatsen en maakten eens temeer duidelijk dat het afscheid van Koeman voor Feyenoord grote gevolgen heeft. “Zonder Ronald zal het heel moeilijk worden”, voorspelde Van Gastel acht maanden geleden. “Ik ben bang dat ik gelijk krijg”, sprak hij gisteravond.

In aanvallend opzicht konden de Feyenoorders tegen het stug verdedigende Fortuna weinig uitrichten. Meijer had Kornejev, onder leiding van Haan voornamelijk bankzitter, een basisplaats gegeven. De Russische technicus kreeg de opdracht aan de rechterkant te spelen, hoewel zijn kracht in het centrum ligt. De noodoplossing van Meijer maakte duidelijk dat Feyenoord dringend verlegen zit om goede buitenspelers, die na het vertrek van Blinker en Taument niet meer voorhanden zijn. Met als gevolg dat de Argentijnse midvoor Cruz dit seizoen nauwelijks bruikbare ballen krijgt. Toen hij gisteravond in de beginfase werd vrijgespeeld door Vos, schoot hij de bal hoog over het doel van Fortuna. “Hij had ons over een dood punt kunnen helpen”, sprak Meijer niet geheel ten onrechte.

Het legioen reageerde gelaten op de misser van Cruz. Twintigduizend toeschouwers waren op het duel afgekomen, maar op z'n minst vijfduizend fans wachtten het laatste fluitsignaal van arbiter Van Egmond niet meer af. Ze liepen al naar de uitgang toen Bosvelt tegenscoorde, bleven een paar minuten staan om een eventueel wonder te aanschouwen en vervolgden hun weg naar de uitgang toen Fortuna voor de derde keer scoorde.

De zittenblijvers reageerden hun woede af op de scheidsrechter, die inderdaad geen thuisfluiter was. Van Egmond moest het stadion onder politiebegeleiding verlaten. Van Gastel kon ongestoord naar zijn auto wandelen. Hij wilde niemand iets verwijten. “Die scheids was net zo slecht als wij. Iedereen heeft gefaald.”