Van der Lubbe krijgt waardig graf in Leipzig

BONN, 30 OKT. Marinus van der Lubbe, die in 1934 door de nazi's is terechtgesteld omdat hij het Rijksdaggebouw in brand zou hebben gestoken, wordt in ere hersteld. De Oost-Duitse stad Leipzig wil de Nederlander een eigen graf geven met een monument.

Van der Lubbe, een jonge arbeider uit Leiden en lid van de communistische partij, was 24 jaar toen hij werd terechtgesteld. Hij ligt in Leipzig in een groot groepsgraf begraven, omdat in deze stad het proces tegen Van der Lubbe plaatshad. Menig historicus gaat er vanuit dat de nazi's Van der Lubbe als alibi hebben gebruikt om de communisten in het land op te pakken.

“Het doodvonnis van Van der Lubbe was onrechtvaardig. De nazi's hebben een justitiële moord gepleegd”, zegt Folker Külow, lid van de PDS-fractie in Leipzig, die zich in de gemeenteraad voor eerherstel hard heeft gemaakt.

Voor de PDS, de Partij van Democratische Socialisten waarin de communisten uit de vroegere DDR zich hebben georganiseerd, was Van der Lubbe een verzetsman, zegt Külow. “Een moedige jongen die tegen nazi's en tegen kapitalisten wilde vechten.” Zelf is hij historicus en afkomstig uit de vroegere Oost-Duitse communistische partij. Maar toen “het oosten van Duitsland door de westerse germanen werd gekoloniseerd”, is hij als lid van de “linkse intelligentsia van de universiteit gesmeten”, zegt hij ironisch. Külow kritiseert zijn voormalige communistische broeders, omdat ze veertig jaar lang niets hebben gedaan aan enig eerherstel voor hun Nederlandse kameraad. “Van der Lubbe was een tragische figuur. Door de nazi's werd hij gedood en de latere DDR beschouwde hem als een nazi-marionet. Een eigen graf en een monument is wel het minste, dat we kunnen doen als kleine vorm van rehabilitatie. Eigenlijk moet hij postuum worden vrijgesproken.”