Uitgeven Mein Kampf niet strafbaar

DEN HAAG, 30 OKT. Het uitgeven van Hitlers 'Mein Kampf' is niet strafbaar als de uitgever zich in een voorwoord distantieert van de inhoud en motiveert waarom hij het boek heeft heruitgegeven. Dat schrijft minister Sorgdrager (Justitie) aan de Tweede Kamer op vragen van de leden Dittrich en De Graaf (D66).

Deze hadden Sorgdrager om opheldering gevraagd nadat bleek dat het bij boekhandels en antiquariaten betrekkelijk eenvoudig is om een exemplaar van 'Mein Kampf' te komen. Volgens de Kamerleden behoort de helft van de potentiële kopers tot rechts-extremisten.

Ook blijken veel bibliotheken exemplaren van het boek in bezit te hebben. Zo staan in de bibliotheek van de theologische faculteit van de universiteit in Tilburg tien exemplaren, die overigens regelmatig worden gestolen. Ook op Internet is het boek in meerdere talen integraal te lezen, zonder dat de aanbieder zich van 'Mein Kampf' distantieert.

Volgens Sorgdrager is verkoop van 'Mein Kampf' zonder een distantiërend voorwoord van de uitgever strafbaar. Het strafrecht laat wel ruimte voor een wetenschappelijk verantwoorde heruitgave, meent Sorgdrager. “Het boek behoort tot een van de belangrijkste kenbronnen van de oorzaken van de Tweede Wereldoorlog.”