Tribunaal mag landen niet dwingen

DEN HAAG, 30 OKT. De aanklager van het VN-tribunaal voor oorlogsmisdaden in Joegoslavië heeft tevreden gereageerd op de uitspraak gisteren van rechters van het tribunaal, dat het het recht niet heeft ministers van afzonderlijke staten te dagvaarden. De aanklager kan landen en regeringen slechts een “bindend bevel” opleggen. Indien een staat vervolgens geen gevolg geeft aan dit bevel, moet de aanklager hiervan de VN-Veiligheidsraad op de hoogte stellen. Deze kan vervolgens sancties uitvaardigen.

De uitspraak volgde op een beroep dat Kroatië had aangetekend tegen de dagvaarding van de Kroatische minister van Defensie, nadat de regering in Zagreb had geweigerd militaire dossiers te overhandigen die betrekking hebben op de zaak van de Kroatische generaal Tihomir BlaškiEÉc. De aanklager heeft deze dossiers nodig in het proces tegen de generaal, die verdacht wordt van oorlogsmisdaden en misdaden tegen menselijkheid in de vallei van de Bosnische rivier Lašva. Aan het hoofd van Bosnisch-Kroatische troepen zou BlaškiEÉc tientallen mensen hebben vermoord en mishandeld.

Aanklager Louise Arbour zei dat het tribunaal onveranderd staten kan sommeren informatie te overhandigen. “Daar zijn we blij mee”, aldus Arbour. “Maar we zullen nog tevredener zijn als we de stukken ook daadwerkelijk krijgen.”

De Kroatische VN-ambassadeur, Ivan SimonoviEÉc, zei dat de uitspraak “symbolisch de soevereiniteit van Kroatië onderstreept”. Volgens de ambassadeur zal zijn land het tribunaal blijven steunen. (Reuter, AP)