Toezicht op de Bundeswehr verscherpt na antisemitisme

BONN, 30 OKT. De Duitse minister van Defensie, Volker Rühe, wil het toezicht in de kazernes van het Duitse leger drastisch verscherpen om te voorkomen dat soldaten zich schuldig maken aan neonazistische activiteiten.

Rühe heeft dit gisteren aangekondigd tijdens een speciale commissievergadering van de Bondsdag in Bonn. In de Bondsrepubliek is een hevig debat uitgebroken nadat opnieuw extreem-rechtse ontsporingen in het leger aan het licht zijn gekomen. Zo dook vorige week plotseling een antisemitische videoband op, die drie jaar geleden door soldaten van de Bundeswehr was gemaakt. De video was het televisiestation SAT 1 toegespeeld, die de band uitzond.

Op de film was een militair te zien die de Hitlergroet bracht, er werden antisemitische uitlatingen gedaan met betrekking tot de jodenvernietiging en homoseksuelen werden beledigd. De video zou gemaakt zijn door soldaten van een bataljon in Schneeberg, in het Oost-Duitse Saksen.

Het is de tweede keer in korte tijd dat er in Duitsland een rel ontstaat rondom een omstreden video, die door militairen is gemaakt. Deze zomer werd op tv een videofilm vertoond, waarop verkrachtingsscènes en terechtstellingen in voormalig Joegoslavië werden nagespeeld. Deze video dook op bij een kazerne in het Beierse Hammelburg en raakte eveneens in handen van SAT 1.

Rühe is veel gelegen aan het goede imago van de Bundeswehr en wil tegen de daders hard optreden. Hij vindt ook dat soldaten, die zich voor het leger melden, moeten worden gescreend. Van tevoren moet worden onderzocht of ze een strafblad hebben of een extreem-rechts verleden.

De minister verzekerde de Bondsdagleden uitdrukkelijk, dat het om “individuele gevallen” gaat. Hij waarschuwde ervoor op grond van deze gebeurtenissen het hele leger van rechtsradicalisme te verdenken. “De opnamen zijn een ernstige kwestie, maar beslist niet gebruikelijk bij de Bundeswehr”, aldus Rühe. Ook zei hij geen enkele aanwijzing te hebben, dat extreem-rechtse groeperingen tot het leger zijn doorgedrongen.

Deze verdenking had de defensie-expert van De Groenen, Angelika Beer, geuit. Zij meent dat onderzocht moet worden of rechtsradicalen binnen de Bundeswehr georganiseerde structuren hebben opgebouwd.

De defensie-expert van de SPD Walter Kolbow, schaarde zich tijdens het debat achter Rühe. Kolbow zei dat negenennegentig procent van de soldaten onberispelijk hun plicht vervult. Justitie heeft een onderzoek ingesteld naar de soldaten die de video hebben vervaardigd.