Terpstra ook kandidaat voor IOC-bestuur

RIJSWIJK, 30 OKT. Naast Ard Schenk en Wouter Huibregtsen heeft Erica Terpstra zich kandidaat gesteld voor het lidmaatschap van het Internationaal Olympisch Comité. De staatssecretaris van Sport maakte gisteravond één voorbehoud. “Ik ben er pas voor in als ik niet meer gevraagd word voor een nieuwe kabinetsperiode”.

De oud-zwemster Terpstra won olympische medailles, volgde een universitaire opleiding, heeft politieke ervaring en is vrouw. Die kwaliteiten maken haar kansrijk. Het IOC zette enige tijd geleden een nieuw beleid in, dat erop is gericht op korte termijn zo veel mogelijk vrouwen en oud-sporters binnen te halen.

Het NOC wil dinsdag op de algemene ledenvergadering de kandidaat aanwijzen die in Lausanne bij het IOC wordt voorgedragen.

In een vraaggesprek voor Radio 1 zei Terpstra: “Het lidmaatschap van het IOC is iets prachtigs. Ik ga er niet voortijdig voor aftreden. Keer ik terug in het nieuwe kabinet, dan blijf ik hier in Nederland de sport dienen. Als staatssecretaris kan ik geen nevenfuncties hebben. In combinatie met het Kamerlidmaatschap is het wel mogelijk.”