Storm in Jakarta over lot dienstmeisjes

JAKARTA, 30 OKT. Een Indonesisch dienstmeisje in Gassim in Saoedi-Arabië dat voor moord op haar werkgever ter dood was veroordeeld, heeft gratie gekregen na interventie van de Indonesische regering. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken in Jakarta bekendgemaakt.

De 24-jarige Nasiroh Karmudin uit West-Java stond onthoofding te wachten omdat zij in 1994 haar baas had vermoord. De vrouw had ter verdediging aangevoerd dat de man haar herhaaldelijk had verkracht. De zaak van Nasiroh veroorzaakte de afgelopen weken grote publieke verontwaardiging in Indonesië. Dat had veel te maken met het feit dat vorige maand juist bekend was geworden dat een ander Indonesisch dienstmeisje, Soleha Anam Kadira, in een soortgelijke zaak in Mekka was onthoofd.

Actiegroepen van vrouwen kritiseerden het Indonesische ministerie van Buitenlandse Zaken en de Indonesische ambassade in Riad omdat zij geen vinger hadden uitgestoken om deze vrouw in bescherming te nemen. In Saoedi-Arabië verblijven op dit moment meer dan 400.000 Indonesische gastarbeiders, merendeels vrouwen die werken als hulp in de huishouding. In het Golfgebied werken talrijke Aziatische vrouwen, die vaak zeer slecht door hun werkgevers worden behandeld. De zaak van een Filippijnse dienstbode in de Verenigde Arabische Emiraten die eveneens ter dood was veroordeeld wegens moord op haar baas die haar had verkracht, trok in dit verband in 1995 internationaal veel aandacht.

De Indonesische ambassade heeft gisteren in de zaak-Nasiroh in aanwezigheid van rechtbank-functionarissen een gesprek belegd tussen vertegenwoordigers van de familie van de veroordeelde vrouw en die van het slachtoffer. Uiteindelijk verklaarde een van de echtgenotes van de vermoorde man dat zij Nasiroh vergaf. Bovendien eiste de familie geen bloedgeld, waarmee de straf kan worden afgekocht.

De woordvoerder van het Indonesische ministerie van Buitenlandse Zaken zei vanochtend in de Jakarta Post: “Door de verklaring van de familie van het slachtoffer is Nasiroh vrij van qishash.” Dat is de bepaling in het islamitische recht die eist dat een misdaad moet worden vergolden met een overeenkomstige straf. De vrouw moet wel haar gevangenisstraf van vijf jaar uitzitten en komt naar verwachting volgend jaar september vrij.

    • Frank Vermeulen