New York rust, maar dollar zit Damrak dwars

AMSTERDAM, 30 OKT. Wall Street kwam gisteren eindelijk tot rust, maar in Europa gingen de koersen na het herstel van gisteren vanmorgen weer omlaag. De AEX-index zakte met 3,2 procent. Akzo ontsnapte als enig hoofdfonds aan de malaise.

Overal in Europa maakten de beurzen koersdalingen door, nadat in Hongkong (min 3,74 procent), Zuid-Korea en Tokio de beurzen met verlies sloten en de Amerikaanse dollar terrein had prijsgegeven. Eerder had Wall Street maar een miniem winstje geboekt (0,11 procent), nadat president Greenspan van de Amerikaanse centrale banken in een hoorzitting met het Amerikaanse Congres voor kalmte op de markten had gezorgd. Hij refereerde aan de krach van 1987, die terugblikkend een “heilzame werking” had gehad, en prees de Amerikaanse economie. Beleggers concluderden dat de rente in de VS door de neveneffecten van de aandelencorrectie en de Aziatische crisis voorlopig niet hoeft te stijgen. Parijs stond tegen de middag op 2,5 procent verlies, Frankfurt op 1,7 procent en Londen op 1,8 procent.

AMSTERDAM De AEX-index noteerde rondom het middaguur 28,16 punten verlies op 851,24 punten, waarmee het herstel van gisteren deels ongedaan werd gemaakt. Institutionele beleggers bleven ook vanmorgen afzijdig.

Alleen chemieconcern Akzo Nobel ontkwam aan de malaise. Mooie kwartaalcijfers, beter dan analisten hadden verwacht, bezorgden het concern een koerswinst van twee kwartjes op 332,50 gulden. Bij opening van de beurs boekte het chemieconcern zelfs even een koerswinst van 9 gulden op 341 gulden. Grootste dalers onder de hoofdfondsen waren Philips en KLM. Het elektronicaconcern moest 10,80 gulden inleveren op 148,70 gulden. De luchtvaartmaatschappij ging 3,40 gulden achteruit op 64,90 gulden. Ook andere internationals lagen relatief zwaar onder druk. Koninklijke Olie verloor 4,40 gulden op 102,10 gulden. Unilever moest 4,60 gulden terug op 102 gulden. Op de lokale markt profiteerde Internatio-Müller van de bekendmaking van een grote overname in Duitsland. Het installatiebedrijf Rudolf Otto Meyer, goed voor een omzet van 1,25 miljard gulden, bezorgde het Rotterdamse concern vanochtend een koerswinst van 3,10 gulden op 61,60.

De Amerikaanse dollar moest een cent prijsgeven op 1,9380 gulden. De obligatiekoersen, dezer dagen een spiegelbeeld van aandelen, deden het goed, waardoor de tienjaars rente zakte tot 5,58 procent.

NEW YORK Op de effectenbeurs van New York ging het Dow Jones-gemiddelde gisteren dan wel met 8,35 punten omhoog tot 7506,67, maar tot kort voor het sluiten van de handel was niet duidelijk of er winst danwel verlies uit de bus zou komen. Na de forse stijging van dinsdag, die volgde op de recordval van maandag, was de koersbeweging omhoog niet erg overtuigend.

TOKIO Het Nikkei-gemiddelde van 225 Japanse aandelen zakte vanmorgen in het kielzog van Hongkong weer ver weg. Aandelen moesten gemiddelde 2,92 procent prijsgeven, waarmee de Nikkei 492,10 punten viel tot 16.364,94 punten. Dat is weliswaar nog vijftig punten hoger dan het dal van afgelopen dinsdag, maar de Japanse beurs is per saldo sinds juli 1995 niets opgeschoten.