Mandela eert zijn 'broeder' Gaddafi

ZUWARAH, 30 OKT. De Zuid-Afrikaanse president Nelson Mandela heeft de Libische leider Moammar Gaddafi gisteren de hoogste onderscheiding van zijn land voor een buitenlander toegekend, en hem geprezen als “mijn dierbare broeder-leider”.

Mandela was, Amerikaanse bezwaren ten spijt, gisteren voor de tweede maal in een week in Libië. Libië is wegens de kwestie-Lockerbie op aandringen van de Verenigde Staten en Groot-Brittannië door de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties in de ban gedaan. Gaddafi krijgt echter steeds meer internationale steun voor zijn weigering de twee Libische verdachten van de aanslag op een Amerikaans passagiersvliegtuig boven het Schotse Lockerbie aan de VS of Groot-Brittannië uit te leveren.

Mandela vroeg Gaddafi gisteren dringend “zijn taal te matigen. Ik heb er alle vertrouwen in dat de broeder-leider deze raad die uit het hart komt, zal opvolgen”, aldus Mandela. “Intensiveer de strijd”, scandeerden de toeschouwers. Gaddafi was gisteren althans, en voor zijn doen, zeer gematigd. “Dat Libië wordt gevraagd zijn staatsburgers uit te leveren aan Amerika of Groot-Brittannië is een dwaze zaak die ons doet lachen, met name na de prijs die we hebben moeten betalen”, zei hij op een persconferentie. (AP, AFP)