Journaalmakers

Foto: Tussen de vele bureauredacteuren van het NOS-journaal zit Maria Henneman (41) het dossier-Hakkelaar bij te werken. “TV is teamwork. We zijn allemaal radertjes in het web, onderdeeltjes van de machine.” Henneman is presentator en verslaggever en doet naast de Hakkelaar ook Schiphol en nog wat andere langer lopende zaken. “Maar ik ben multi-inzetbaar, dus ook de waan van de dag gaat niet aan mij voorbij.

Gisteren heb ik de havenstaking even gedaan. Zoef de auto in, niet zo ingewikkeld.” Er zijn ook redacteuren die weliswaar reportages mogen maken, maar nooit in beeld komen. En zelfs de tekst moet door een van de presentatoren worden ingesproken. “Ik zou gek worden achter het bureau”, verzucht Henneman. “Na een dag of twee constateer ik altijd weer een groot gebrek aan zitvlees. Ik wil de boer op.” Het werk is anders dan bij een krant. “Als je met een verhaal bezig bent, denk je in beelden.” Henneman houdt niet van reportages met veel in en uit te zoomen of lange, zwenkende camerabewegingen. Ze houdt van bondig. “Je kunt nu eenmaal niet veel kwijt in een item. De kijker kan niet teruglezen. Het moet in één keer goed zijn en als een onderwerp veel laagjes heeft, moet je kiezen. Dat maakt het werk moeilijk, maar ook leuk.” (Foto NRC Handelsblad, Vincent Mentzel)