Is chocola chocola of nepchocola?

Als oma kwam oppassen en moeder het huis verlaten had was het feest. Er mocht in de huiskamer worden gerolschaatst en er werden chocoladeprutjes gemaakt. In een beker werd flink wat Droste cacaopoeder geschept en nadat er suiker en water door was geroerd werd deze tandenknars-chocola opgegeten.

Bij voorkeur terwijl oma uit 'Otje' voorlas. De koetjesrepen die oma wel eens meebracht waren geen succes. Die bleven wegens niet-lekker liggen. De ene chocola is de andere niet. Er is nep-chocola, ook wel cacaofantasie, en echte chocola in verschillende smaken. Onlangs heeft de Europese Commissie een belangrijk besluit genomen. De Commissie vindt namelijk dat de lidstaten zelf mogen bepalen of zij de cacaoboter in chocola voor maximaal 5 procent zullen vervangen door andere goedkopere plantaardige vetten, bijvoorbeeld palm- of sojaolie. Dat was officieel verboden, al werd het oogluikend toegestaan in Groot-Brittannië, Ierland, Portugal, Oostenrijk, Denemarken, Zweden en Noorwegen. De Novib, het Cacao-comité, dat onder andere bestaat uit de Fair Trade Organisatie, de Nederlandse Hart Stichting, de Stichting Max Havelaar en de Landelijke Vereniging van Wereldwinkels, zijn tegen het gebruik van vervangende vetten omdat het de cacacoproducenten in de Derde Wereld aan inkomsten zal schelen. Bovendien vinden deze organisaties dat er een soort van principe besluit moet worden genomen. De naam chocola moet blijven bestaan. Het woord boter wordt terecht alleen gebruikt voor échte boter, een product dat voor 100 procent uit melk wordt gemaakt. Margarine, dat je ook op je brood kunt smeren is weer iets heel anders. Zou je margarine door de boter doen dan is het geen boter meer. De consument wil duidelijkheid. Als straks op de verpakking het woord chocola wordt vermeld dat moet de consument ook chocola krijgen, die voor 100 procent uit cacaoproducten bestaat. Echte chocoholics konden van 18 t/m 26 oktober hun hart ophalen in Amsterdam, waar voor de 2e keer een chocoladefestival werd gehouden met proeverijen, demonstraties, chocolade diners en -lunches en een cursus bonbon maken.

Daarom onze eigen variatie.

Chocoladepudding met dadels en honing

Hak de dadels, waar de pitten uit zijn gehaald, in stukjes, Klop de eieren los. Meng boter en suiker door elkaar tot een luchtig mengsel. Roer eerst de eieren erdoor en dan de bloem, het cacaopoeder en de specerijen en dadelstukjes. Smeer 4 kommetjes dun met boter in en verdeel het mengsel over deze kommen. Dek de kommen af met een royaal stuk bakpapier dat met een touwtje om de kommen wordt vastgebonden. Zet de kommen in een pan met kokend water. Doe het deksel op de pan en laat de puddinkjes ongeveer een uur stomen. Kijk af en toe of er nog genoeg water in de pan zit. Het water moet zachtjes koken en mag uiteraard niet over de kommen heel borrelen. Vul eventueel het water bij. Controleer of de puddingen goed zijn door er een mes in te dopen. Blijft het mes schoon, dan is de pudding goed. Giet ten slotte een beetje vloeibare honing op de puddinkjes.

75 gram dadels

2 eieren

125 gram boter

125 gram bruine suiker

80 gram bloem

2 eetlepels cacaopoeder

1/4 theelepel kaneelpoeder

1/4 theelepel gemberpoeder

1/4 theelepel korianderpoeder

vloeibare honing