In Frankrijk dreigt vrachtwagenstaking

PARIJS, 30 OKT. De kans groeit dat Franse vrachtwagenchauffeurs de wegen van Frankrijk vanaf zondagavond blokkeren. Onderhandelingen over loon en het nakomen van de akkoorden, gesloten na de staking van november vorig jaar, zaten vanmiddag nog muurvast. Europese Unie, Spanje en Groot-Brittannië hebben Parijs al gewaarschuwd dat het recht op vrij verkeer dit keer moet worden gewaarborgd.

Tijdens de staking van vorig jaar stonden duizenden buitenlandse chauffeurs met hun vrachtwagens dagen, soms weken vast. De Franse regering is traag met uitbetaling van de destijds beloofde schadevergoedingen.

Opnieuw gaat het conflict over de slechte arbeidsvoorwaarden in de branche. Vorig jaar bracht de regering-Juppé een oplossing van het conflict nabij door verlaging van de pensioenleeftijd met vijf jaar (tot 55 jaar) mogelijk te maken. Dat kostbare gebaar heeft de crisis allerminst opgelost.

De bonden van routiers zeggen dat de toen toegezegde uurvergoedingen en premies in de meeste bedrijven niet zijn uitbetaald. De eisen concentreren zich nu op een basisvergoeding van 4000 gulden per maand. Werkgevers zouden daartoe in principe bereid zijn. Grote onenigheid bestaat nog over de vergoeding van de uren dat chauffeurs gedwongen nietsdoen.