Hoogovens investeert 700 miljoen gulden

Staalproducent Hoogovens gaat in IJmuiden een geïntegreerde gietwalsinstallatie bouwen. Met de bouw en aanpassing van de ruwstaalvoorziening is 700 miljoen gulden gemoeid. De installatie krijgt een capaciteit van 1,3 miljoen ton en moet eind 1999 klaar zijn. Er ontstaan 150 directe arbeidsplaatsen.

Er is volgens Hoogovens sprake van technologische vernieuwing die de concurrentiepositie van het staalbedrijf versterkt. De productiekosten gaan omlaag, omdat bepaalde productiestappen verdwijnen. De nieuwe technologie, goeddeels ontwikkelt in eigen research en verder in samenwerking met het Italiaanse staalbedrijf Arvedi, leidt ook tot een efficiënter energiegebruik. Samen met de bestaande warmbandwalserij ontstaat een goede configuratie.

Voor de bouw van het mechanische deel van de installatie gaat een consortium zorgen bestaande uit de Duitse Mannesmann Demag Hüttentechnik en de Japanse Mitsubishi Heavy Industries.