Havel laakt racisme tegen Roma

PRAAG, 30 OKT. De Tsjechische regering en president Václav Havel hebben gisteren een poging ondernomen de emigratiegolf onder Roma (zigeuners) tot staan te brengen. Havel vroeg de Tsjechen zich bewust te worden van het latente racisme jegens de Roma.

Havel riep de Roma - van wie er honderden eerder deze maand naar Groot-Brittannië zijn gegaan in de hoop daar politiek asiel te krijgen - op in Tsjechië te blijven en zich niet in te laten met “een avontuur dat uiteindelijk verkeerd afloopt”. Hij vroeg tegelijkertijd de Tsjechen “zich bewust te worden van het racisme”. “Ik doe een beroep op alle burgers om te vechten tegen onbewuste en verborgen elementen van een latent racisme dat in onze samenleving sluimert”, aldus de president.

De Tsjechische regering gaf na een gesprek met Havel een verklaring met een soortgelijke inhoud uit. De Roma werd gevraagd niet weg te gaan en de Tsjechen werden opgeroepen de betrekkingen met de Roma-gemeenschap te verbeteren. “De regering ziet de Roma-gemeenschap als een natuurlijk deel van onze samenleving. Ze respecteert de Roma-cultuur en de bijdrage die die cultuur levert aan het hele land”, aldus premier Václav Klaus. (Reuter)