Greenspan noemt beursonrust heilzaam

NEW YORK, 30 OKT. “Een heilzame gebeurtenis voor zover het de gevolgen voor de financiële markten betreft.” Dat zei voorzitter Alan Greenspan van de Federal Reserve Bank, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, over de recente onrust op de financiële markten. Greenspan waakte er gisteren voor scherpe uitspraken te doen.

De stemming op de Amerikaanse markten was rustig. Tijdens de toespraak van Greenspan voor een Congrescommissie steeg de Dow Jones ongeveer honderd punten. Later op de dag ging de beursindex weer omlaag en uiteindelijk eindigde de Dow Jones met een lichte winst, zodat de dag net boven de 7.500 sloot.

“Toenemende contacten tussen internationale markten zorgen ervoor dat problemen behoorlijk snel worden doorgestuurd”, aldus de Fed-voorzitter, die onmiddellijk inging op de recente crisis op de financiële markten in Azie. Hij sprak over “interdependentie in de huidige mondiale economie en de financiële systemen” en waarschuwde voor de invloed van de gebeurtenissen in Azië op de prijzen van ingevoerde goederen in de Verenigde Staten.

In antwoord op vragen zei Greenspan dat inflatie wel degelijk nog steeds een van zijn grootste zorgen is. Suggesties dat we een nieuw paradigma zijn binnengegaan waarin inflatie geen rol meer speelt wees hij van de hand. In plaats daarvan is de huidige economische groei in de VS gebaseerd op groeiende productiviteit en geringe inflatie. Ook is er een reserveleger niet-werkenden aangeboord van mensen die niet meer wilden werken maar opeens de kans kregen een baan te nemen. “Dat kan niet zo blijven”, aldus Greenspan. “Iets moet straks terrein prijsgeven.”

Volgens analisten deed Greenspan wat hij moest doen: de markten kalmeren. “Ik heb niet veel nieuws gehoord”, aldus Robert Brusca, econoom bij Nikkei Securities. “We hadden de krach van maandag, het herstel gisteren en dat zet zich vanochtend voort. Greenspan probeert over te gaan tot de orde van de dag.” Brusca denkt dat de Fed bezorgd is over de kwaliteit van de arbeidskrachten die nieuw de arbeidsmarkt binnenkomen. Toch is dat nu nog geen acuut probleem, zodat verwacht wordt dat de Fed zijn beleid niet zal wijzigen. Volgens Brusca zal er dit jaar geen renteverhoging meer zijn.