General Electric stapt in bedrijven Philips

De tien kleine dochterbedrijven van Philips Industriële Elektronica die Philips wil verkopen komen in handen van een groep particuliere investeerders onder leiding van het Britse Advent International. Advent werkt daarbij nauw samen met GE Capital, onderdeel van General Electric.

De tien Philipsbedrijven maken een breed scala aan producten. Ze maken onder meer industriële weegschalen en testsystemen voor televisies. Er werken 1500 mensen, die 15 procent van de omzet van Philips Industriële Elektronica genereren. De omzet van de tien bedrijven, die niet officieel wordt bekendgemaakt, bedraagt naar schatting 375 miljoen gulden. Twee van de tien bedrijven zijn gevestigd in Nederland. Het betreft Professionele Bouwstenen Fabrieken (PBF) in Almelo en Philips Automation Systems in Eindhoven. (samen 216 werknemers). GE Capital neemt voor een onbekend percentage deel in de overname. Het Amerikaanse concern concurreert met Philips op het gebied van lampen en medische systemen. Volgens Philips is het merendeel van de verkochte bedrijven winstgevend. Ze waren echter te klein of hadden geen goede positie in hun deelmarkt.