'Geen nationaal symbool op euromunt'

BRUSSEL, 30 OKT. Op de toekomstige Europese munten, de euro's, moet geen nationale embleem staan. Dat vindt de economisch-monetaire commissie van het Europees Parlement. Ook zou het voorgestelde aantal munten moeten worden teruggebracht van acht naar zes.

De parlementscommissie gaat hiermee in tegen de overeenstemming die de Europese ministers van Financiën anderhalf jaar geleden bereikten, over een nationaal symbool op één zijde van de euromunt.

Voor Nederland zal dat waarschijnlijk de koningin zijn. Het gisteren bekendgemaakte onverwachte voorstel om de euromunt te 'ontkronen' komt van PvdA-Europarlementariër Alman Metten.

De reden voor Metten om te pleiten voor eenvormige euro's is de grote verscheidenheid die nationale emblemen met zich mee zouden brengen en die fraude en verwarring in de hand zou werken. “Ervan uitgaande dat 11 lidstaten in een eerste fase gaan deelnemen aan de EMU zouden er zo'n 88 verschillende munten in omloop zijn binnen de Europese Unie, tevens een reden om het aantal te reduceren tot 6”, aldus Metten.

De ministers van Financiën kwamen anderhalf jaar geleden ook overeen dat de euro moet worden verdeeld in acht munten: 1, 2, 5, 10, 20 en 50 cent, 1 euro en 2 euro.

Dat betekent dat de in Nederland afgeschafte cent weer terugkomt. De parlementscommissie oordeelde gisteren dat de munten van 2 en 20 cent overbodig zijn. “Nederland heeft nu zes munten. België vijf. Daar is het prima mee te doen”, aldus Metten.

Muntmeester Chris van Draanen van De Nederlandse Munt betreurt het standpunt van de parlementscommissie om geen nationaal symbool aan te brengen. “Voor het ontwerp van een nationale zijde van de euro is in ons land nog niets definitiefs op de rails gezet. In mei volgend jaar moeten we echter wel weten wat we willen”, aldus Van Draanen.

Hij zet ook vraagtekens bij het voorstel van het parlement geen nikkel te gebruiken in de euromunten. “Nota bene in het Verdrag van Amsterdam is na protest van Zweden een compromis bereikt over de toepassing van nikkel in de euro's.”

Volgende week stemt het voltallige parlement over het rapport van de economisch-monetaire commissie.

De Europese ministers van Financiën kunnen alleen bij eenparigheid van stemmen afwijken van de uitspraak van het parlement. Minister Zalm heeft zich steeds voor de koningin op de euro uitgesproken.