Geen gevolgen in Nederland; Defensiepoot Siemens naar BAe-Dasa

LONDEN, 30 OKT. Het Duitse elektronicaconcern Siemens verkoopt zijn divisie defensie-elektronica aan British Aerospace (BAe) en Dasa. De Brits-Duitse combinatie was de enig overgebleven kandidaat voor de overneming, nadat het Franse Thomson CSF was afgevallen.

Niet bekend

Siemens zegt van de defensie-elektronica af te willen, omdat er steeds minder overheidsopdrachten binnenkomen. De hele Europese defensiesector is toe aan een forse bundeling, ook al omdat soortgelijke ontwikkelingen in de Verenigde Staten voor grote concurrentie zorgen.

Enkele weken geleden werd in Frankrijk overeenstemming bereikt over samenwerking in de defensie-industrie. De Franse concerns Alcatel Alsthom, Dassault en Aerospatiale worden de partners van een nieuw defensieconcern dat de Franse regering formeert rond het staatsbedrijf Thomson CSF.

Een woordvoerder van Siemens verklaarde dat er geen sprake is geweest van politieke druk. Het was een kwestie van prijs. Het bod van BAe en Dasa was volgens hem beter dan dat van Thomson.

De divisie stond sinds begin dit jaar te koop. Ze leverde Siemens winst op, maar het concern beschouwde de activiteiten niet van strategisch belang.

De omzet in het eind september afgesloten boekjaar bedroeg 1,3 miljard mark. Er werken 3.800 mensen.

Dasa neemt de drie vestigingen in Duitsland over. Een vestiging in Oostkamp (België) blijft buiten de overneming. Dasa liet weten dat de transactie voldoende gewicht oplevert in de toekomstige onderhandelingen over de herstructurering van de Europese defensiesector.

BAe krijgt Siemens Plessey Systems (Groot-Brittannië) en Siemens Plessey Electronic Systems (Australië) in handen. Het Britse concern liet weten met de van Siemens over te nemen activiteiten zijn positie te kunnen versterken. (AFP)De transactie heeft geen gevolgen voor Siemens Nederland, waar enkele tientallen mensen voor de verkochte onderdelen actief zijn. Volgens een woordvoerder behoudt Siemens Nederland de vertegenwoordiging en zal het de betrokken activiteiten op de huidige voet kunnen voortzetten. Dit levert jaarlijks gemiddeld enkele tientallen miljoen guldens omzet op.

Ook kan Siemens Nederland de werkzaamheden van enkele Nederlandse competence centres - bedrijfsonderdelen met expertise die mondiaal aan de man wordt gebracht, zoals simulatietechnieken - blijven 'vermarkten'.