Doodstraf Egypte voor aanslag bus

KAIRO, 30 OKT. Een militair hof in Egypte heeft twee mannen die op 18 september een aanslag pleegden op een bus met Duitse toeristen bij het Egyptisch Museum in Kairo, ter dood veroordeeld. Dat meldt het officiële persbureau Mena vandaag. Bij de aanslag kwamen negen Duitse toeristen en de Egyptische chauffeur van de bus om het leven.

Beide mannen, de 32-jarige Saber Abu Ula en zijn 24-jarige broer Mahmud, hebben schuld bekend. Bij het begin van het proces zei Saber dat hij nog steeds achter de aanslag stond maar alleen betreurde dat de slachtoffers “geen joden waren”. Saber verklaarde zich aanhanger van moslim-extremistische ideeën maar ontkent tot een groep te behoren. De grootste moslim-extremistische organisatie in Egypte, de Gama'a Islamiya, juichte de aanslag eerder deze maand toe en maande toeristen om niet naar Egypte te komen. De toeristenindustrie is een gewild doelwit voor moslim-extremisten gezien het belang van de sector voor de Egyptische economie.

De Egyptische regering heeft steeds gezegd dat Saber gestoord is en niet moordt op grond van een moslim-extremistische overtuiging . Saber, die ooit beroemd wilde worden als popmuzikant, vermoordde in 1993 al twee Amerikanen en een Fransman bij een hotel in Kairo. Hij werd niet veroordeeld omdat het hoofd van een psychiatrisch ziekenhuis een verklaring ondertekende dat hij gestoord was. Saber verklaarde pas dat zijn vader het hoofd, dat is gearresteerd, vijftigduizend pond (ongeveer 28.000 gulden) voor de verklaring had betaald. (AFP)