De revival van de discomuziek

De disco uit de jaren tachtig beleeft een comeback. In veel dansclubs worden eighties-parties georganiseerd. Ook bands met een exclusief jaren tachtig repertoire staan (weer) in de belangstelling. Waar komt die renaissance van de 'foute disco' vandaan?

Seventies & Eighties party, Tivoli, vr 31 okt. Oude Gracht 245, Utrecht. Tel. 030-2311491 The Glitter Club, 't Paard

zo 30 nov. Prinsegracht 12

Den Haag, tel 070-3601618. Eighties & Nineties, Arena.

Niet bekend

Karianne Smit (26) veert op als ze de eerste maten van het nummer Club Tropicana van Wham hoort. “Hier heb ik voor het eerst op gezoend!” Samen met haar vriendin Madeleine Belcher (25) staat ze aan de kant van de dansvloer van de Arena in Amsterdam. De twee studentes Nederlands zijn weer helemaal puber tijdens de eighties-avond. “Nostalgisch hè?”, giechelen ze.

De muziek uit de jaren tachtig beleeft een opmerkelijke comeback. In bekende vaderlandse dansclubs als Tivoli in Utrecht, 't Paard in Den Haag en de Arena in Amsterdam worden regelmatig feesten georganiseerd waarbij uitsluitend muziek uit het vorige decennium is te horen. Ook veel popbands hebben de muziek uit de disco-era in hun repertoire opgenomen. Groepen als de Australische Abba-coverformatie Björn Again, de vaderlandse Björn en Benny-klonen The Abba's, The Grease Coverband, het heropgerichte Spargo en de Duitse disco-icoon Boney M. toeren op dit moment langs vaderlandse clubs met remake-acts. Veel hedendaagse Rythm & Blues groepen tonen hun voorliefde voor de disco door regelmatig samples van hits van Cool & The Gang, Chaka Khan en Michel Jackson door hun muziek te mengen. Liefhebbers van de disco kunnen zelfs weer naar oude iconen als Boney M, Gloria Gaynor en het onlangs heropgerichte Spargo gaan kijken. Het optreden van deze groep op de Uitmarkt in september bleek voor tienduizenden een aangename aha-Erlebnis. Volslagen onbekenden vielen elkaar tijdens het concert bij nummers als You and Me, Just for You en Hip Hap Hop in de armen om de tijden van het middelbare-schoolfeestje te herbeleven.

Waar komt die renaissance van de disco vandaan? Programmeur Henk Koolen van 't Paard uit Den Haag meent dat veel mensen de huidige dansmuziek, de house, zat zijn. “Als mensen gaan dansen, willen ze weer muziek horen. House is toch te kil. Veel dj's grijpen terug op de muziek uit hun jeugd. En ze hebben gelijk: de disco is vrolijk en ligt nog steeds goed in het gehoor.”

De eighties-avonden in 't Paard worden steeds populairder, merkt de programmeur. Wat een jaar geleden als een grap op een personeelsfeestje begon, is inmiddels uitgegroeid tot een maandelijks terugkerend festijn onder de naam The Glitter Club. “De markt voor de foute discomuziek neemt nog steeds toe.” Volgens Koolen komen niet alleen nostalgische zielen af op The Glitter Club. “Veel bezoekers zijn spijtoptanten, zoals ik: ex-New Wavers die nu pas ontdekken hoe geweldig die foute disco van toen was. Zelf luister ik tegenwoordig liever naar de Bee Gees en Boney M. dan naar The Clash of The Sex Pistols.”

Ook nogal wat jongeren bezoeken de 'foute disco'-feesten, constateert Koolen. “Ik zie ook tieners rondlopen die de jaren tachtig niet bewust hebben meegemaakt. Ze blijken vaak opvallend goed op de hoogte te zijn van de muziek. Ze kennen de teksten. Sommigen komen hier zelfs met broeken met wijde pijpen binnenwandelen. Alsof ze de disco opnieuw willen introduceren.”

Willem van Zeeland, de programmeur van Tivoli in Utrecht, neemt afstand van de rage. Van Zeeland vindt dat de disco-era niet opgehemeld dient te worden. “Zo'n band als Spargo komt er hier niet in. Dat is muzikaal niet geweldig. Ik zie die hele revival als een geintje. Het is één grote knipoog.”